Quantcast
Channel: Webmasteren , skribent på Gastromand.dk
Viewing all 226 articles
Browse latest View live

Sådan bliver du byens bedste pizzabager: 5 tips til den perfekte pizza

$
0
0

Ved få retter er udstyret lige så vigtigt som ved tilberedningen af den perfekte pizza. Uden (rigtig) høj varme, ingen perfekt pizza. Og derfor skal du selvfølgelig have dig en rigtig pizzaovn. Ovnen er ok, grillen er god, pizzaovnen er perfekt - det ligger ligesom i navnet ik’? [caption id="attachment_41975" align="aligncenter" width="750"] Aduros bud på den perfekte pizzaovn[/caption]

1. Varmen er din ven

Få at få din pizzaovn helt op at ringe, er det altafgørende at du får tændt ordentligt op i ovnen - jeg taler af erfaring. Brug rigtig tørt træ. Brug småt træ til at starte bålet op og brug rigeligt træ, så ovnen rigtig kan få noget at leve af!. [caption id="attachment_41977" align="aligncenter" width="750"] Det gælder om at fyre godt op[/caption] Der er noget næsten terapeutisk over at tænde op i en pizzaovn og følge processen fra bål til brandvarm pizzaovn og færdigbagt sprød pizza! Læs også: Aduro Prisma Pizzaovn er prima

2. Sådan får du den perfekte pizzabund

For at varmen skal kunne udøve sin magi, kræver det en pizzabund der synger duet med pizzaovnen. Og vi bliver nok ikke uenige om, at den perfekte pizzabund er en sprød pizzabund, vel? Antaget at din pizzaovn er varm, er næste skridt på vejen mod en sprød bund en tynd bund. Og for at opnå en tynd bund, har du brug for en dej som kan rulles tyndt ud - makes sense right’? Har du nogensinde flækket en dårlig pizzadej sammen, ved du, at det bliver tæt på umuligt at lave noget der minder om en fornuftig  pizza. [caption id="attachment_39001" align="aligncenter" width="1024"] Sådan skal den rulles[/caption] En pizzadej skal være elastisk for at kunne rulles ordentligt ud og al min erfaring siger mig, at en koldhævet dej er den direkte vej til succes:
  • Tipo 00 mel - evt. noget durummel
  • Vand
  • Lidt gær
  • Olivenolie
  • Salt
  • Evt. lidt honning (hvis du lytter til Timm Vladimir)
...Og du er kørende.

3. Keep it simple!

Hvis du tror pizza er billig mad, tager du fejl. Alene en ordentlig ost kan være en halvdyr affære, men det betaler sig. For en rigtig pizza skal gerne holdes simpel og det stiller krav til dine ingredienser. En god italiensk tomatsauce, ost og basilikum eller oregano og du er kørende. Har du smagt tomatsaucen fra Mutti, ved du hvad jeg snakker om, når jeg påstår, at du aldrig igen laver pizza uden. Foretrækker du selv, at lave tomatsaucen er Muttis hakkede tomater også vejen frem. [caption id="attachment_39004" align="aligncenter" width="1024"] Aarhusianerens luksuspizza med confiteret and[/caption] Når vi snakker ost, er bøffelmozzarella vejen frem og hvis det gerne må smage lidt mere af ost, blandet med en god revet parmesan. Når du bruger frisk mozzarella, så husk lige at dræne din ost, da du ellers ender op med en smattet pizza. Udover tomat, ost og basilikum/oregano er mulighederne jo uendelige, men prøv Aarhusianerens hjemmelavede stenovnspizza med kantareller og confiteret and - det er sgu en rigtig luksuspizza, som du ikke lige får nede på hjørnet.

4. Pizzaspaden er din nye bedste ven

Der er ikke noget værre end at have lavet den smukkeste pizza for derefter at halvsmadre den i forsøget på at flytte den fra bordet til ovnen og tilbage igen. Derfor skal du have dig en pizzaspade og det lige meget om du laver pizza i ovn, grill eller pizzaovn. Jeg er i øvrigt stor fan et lille trick som jeg fik af Gastromands egen pizzabager, Aarhusianeren, som drysser lidt majsmel på pizzaspaden - i modsætning til almindelig mel brænder majsmel ikke på den møgvarme pizzasten - det spiller altså max!

5. Undgå disse typiske fejl

  • For lav varme
  • For meget gær i dejen
  • For lidt salt i dejen
  • For våd eller for meget tomatsauce
  • En sort bund - hvis ovnen er meget varm, skal man ikke stå og sludre, fokus på pizzaen ellers bliver den sort
  • For store pizza’er -  mm. du allerede er en mega sej pizzaninja er små pizza markant nemmere at styre end store
  • For meget fyld
Kan du slet ikke få nok pizzasnak, så hop over i forummet, hvor der er mange flere tips at hente fra vores kompetente læsere: Min genvej til den perfekte pizza Har du styr på pizzabagningen?!

Gemyse: Gastromand går grøntsagsamok i Tivoli

$
0
0

Eksilsønderjyden var en 1 time forsinket fra Stockholm, hvor den stod på whisky-smagning i den svenske Skærgård. Det bliver ikke mere Gastromandish og så kan man altså godt tage på grøntsagsrestaurant i Tivoli! Som du måske kan forestille dig, var det ikke uden skepsis, at vi nærmede os hovedindgangen til hele Danmarks  nationaltivoli. Skepsissen fik yderligere næring, da vi blev afkrævet 2x110,- i entre for overhovedet at kunne nærme os restauranten. Solen var gået ned og de værste menneskehorder havde forladt Tivoli denne torsdag i april. Det var lang tid siden jeg havde været her. Der var hyggeligt i haven.  
Skepsissen fik yderligere næring, da vi blev afkrævet 2x110,- i entre for overhovedet at kunne nærme os restauranten.
  Gemyse ligger midt i Tivoli, i de tidligere Nimb Terrasse lokaler og som navnet antyder (i hvert fald, når man som Sønderjyde har set ordet på de utallige turer over grænsen), har restauranten stor fokus på grøntsager - helt i tidens ånd.   [caption id="attachment_42096" align="aligncenter" width="1024"] Velkommen[/caption]   Og nu var det altså tid til at overbevise de ellers så proteinglade gastromænd. Og til den opgave har de hentet Christoffer Brink, tidligere souschef på Alberto K og assistent for Jeppe Foldager da han vandt sølv ved Bocuse d’Or.  
Gamay rimer iøvrigt på korte sommerkjoler - prøv selv...
  Og lad os bare sige det med det samme: Det virker som en god idé. Udover at køre a la carte, kan du for 250 få dagens menu med 6 grønne retter og for 550 får du den store tur rundt i haven inkl. fisk, kød, dessert og kaffe. Gæt selv hvilken menu, vi røg på…

Champagne og flæskesvær slår aldrig fejl

Det kan godt være vi skeptiske da vi trådte ind ad døren, men skepsissen forsvandt som candyfloss i regnvejr, da der kom champagne i glasset fra et af mine favorithuse, Deutz, Cuvée William i den fremragende årgang 2002. Og de fremragende bobler blev fulgt op af en længere snackparade, hvor flæskesværene, i første omgang, sprang i øjnene! [caption id="attachment_42086" align="aligncenter" width="1000"] Smuk sprød svinehud[/caption] Flæskesværene var tænkt sammen med peanutdippen, men det var sammen med youghurtdippen med ramsløg, at de fik karusellerne til at køre ekstra hurtigt. Det samme gjorde de grønne falafler på edamam-bønner, der nok var de bedste falafler jeg har smagt.   https://www.instagram.com/p/BTFA-8qAE2l   Det samme kan siges om baba ganoushen, der ofte serveres smagsløs, men heldigvis ikke på gemyse. Den sprøde og fyldige champagne fungerede naturligvis som perfekt ganerenser imellem de forskelligartede smagsindtryk.

Mormordressingen er tilbage!

Til næste runde kom der Riesling og hvid Bourgogne i glassene. Og det gav rigtig god mening sammen med specielt højdepunkterne hvide asparges med soya og brunet smør (det er bare en kongekombi), risotto på 5 korn og Arla Unikas Havgus og den perfekt stegte helleflynder der var blevet forkælet med en skummende muslingesauce der klædte fisken med det sprøde ydre og bløde indre.   https://www.instagram.com/p/BTFGiQjArBk/?taken-by=gastromanddk   Christoffer Brinks fortid fornægtede sig ikke - der er styr på teknikkerne og både tilberedning og tilsmagning var lige i skabet!   [caption id="attachment_42090" align="aligncenter" width="1000"] Så er der mormordressing[/caption]   Ja og så var det altså hyggeligt at se mormordressingen tilbage på bordet, men mere end en gimik bliver det ikke.  

Gamay og korte kjoler

Til okse-serveringen kom der Gamay i glasset i form af Fleurie, 2015 fra Julien Sunier. Jeg ved, hvad du tænker, hvis vi siger biodynamik fra Beaujolais, men det her er altså et klasseglas - naturligvis med masser af frugt, men også dybere noter og urter. Må vi anbefale at tage en flaske under armen og med ud på en bænk i den gamle have. Gamay rimer iøvrigt på korte sommerkjoler - prøv selv...   https://www.instagram.com/p/BTFJvPOAN8d   Nå ja, ribeyeen! Har du været på Nimb Bar ‘n’ Grill, ved du, at de har styr på sine steaks og man skulle næsten tro, at Gemyses køkkenpersonale havde været i praktik, for nok var vi på grøntsagsrestaurant, men også den kødservering var af høj kvalitet; masser af dyb kødsmag fra et velhængt, mørt stykke okse, rigeligt fedtmarmorering og sidst men ikke mindst stegt medium-rare med en perfekt af stegekorpe. Oksen fik selskab af en velsmagende omgang Dal på røde linser og et par langtidsstegte gulerødder med korianderfrø - igen var der ikke sparet på krydderierne. Det er altså dejligt befriende efter 10 år med asketisk New Nordic og med garanti noget, vi kommer til at se meget mere til - de gode nordiske råvarer kombineret med eksotiske krydderier er et hit i år!

Pina colada tid!

Der var efterhånden godt fyldt op i de gastromændske maver, men ikke mere end at vi da lige kunne klemme en dessert ned. Og vi blev i det nordisk-eksotiske hjørne i form af øllebrød med bær, flødeskum på kokosmælk og en kokosis fra Jacob & Jacob. Jeg ved hvad du tænker. Jeg kan vitterligt ikke huske hvornår jeg sidst har fået kokos på en restaurant - og da slet ikke i Danmark. Det kommer aldrig til at fungere, kan jeg huske, at jeg nåede at tænke inden jeg kørte den første skefuld ind med lidt af det hele. 2 min. efter var hele desserten væk. Goddamn det var godt - og overraskende!   [caption id="attachment_42084" align="aligncenter" width="1000"] Kokos og øllebrød[/caption]   Og så snakker vi ikke om den alkoholfrie boblevand vi fik serveret til og som tog os tilbage til diskoteksdagene lige omkring millenium og fik det hele til at smage af pina colada... Desserten blev efterfulgt af, hvad vi blev enige om, var en fremragende kop kaffe (vi kan godt blive enige om, at vi er lidt trætte af trenden med den tynde frugtige kop, som NOMA satte igang, ik?) og som skulle vise sig at være en kop Nespresso. Gemyse serverer mad og vin der egner sig til dansk forår og sommer - og det er jo meget heldigt taget deres placering i betragtning!

Få den hemmelige opskrift: Hjemmelavet rødkål à la Gastromand

$
0
0

Til min skræk opdagede jeg, at vi aldrig fik lukket den hellige julecirkel; langtidsstegt and, brunede kartofler, ande-jule-/brun sovs og rødkål! Hvis du lover at holde den for dig selv, skal du få min familieopskrift der har gået i arv lige siden rødkål var hvide. Der er såden set ikke så meget at betænke sig på, men jeg vil godt garantere, at du aldrig ALDRIG går tilbage til den triste omgang rødkål, du finder i plastikspanden! Rødkålen kan laves i forvejen og varmes op til servering. Og husk så, som med alt andet mad juleaften:
  • Smag undervejs, så du er sikker på at få den ønskede konsistens - rødkål må gerne have lidt bid, hvis du spørger mig
  • Smag til umiddelbart før servering
  • Rødkål skal hverken serveres kold eller rygende varm, men lige midt imellem
 
Hjemmelavet rødkål à la Gastromand
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 1 kg rødkål
  • 1-2 æbler
  • ⅕l eddike
  • 5 spsk balsamicoeddike
  • 150g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2 lauerbær
  • Lidt ingefær
  • Lidt Allehånde
  • Lidt andefedt - alternativt smør
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Snit rødkål i ca. ½ cm tykke strimler
  2. Varm andefedt i en stor tykbundet gryde
  3. Steg rødkål i andefedtet i ca. 5 min.
  4. Tilsæt resten af ingredienserne og lad det småsimre i ca. 20 min.
  5. Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og eddike
  6. Fisk stjerneanis og lauerbær op og server!
  Velbekomme og glædelig jul!

Suveræn weekendmad: Beef Wellington à la Gordon Ramsay

$
0
0

Beef Wellingotn er ikke uden grund en vaskeægte klassiker! At kalde Beef Wellington for Fast Food er måske en tilsnigelse, men når de først har lavet det et par gange, sidder det i fingrene. Opdateret januar 2017 De øvrige gastromænd har moppet mig med de tidligere billeder i dette, et af vores mest populære, indlæg. Det kan jeg naturligvis ikke acceptere, så en lørdag aften var det tid til at få opgraderet lidt - om det er lykkes, vil jeg lade dig, kære læser, om at vurdere. Hvis du synes det virker uoverskueligt at begive dig i kast med denne klassiker, så vil jeg lade Gordon himself komme til orde i 2 min. - han får det til at se så dejligt nemt ud!   http://www.youtube.com/embed/QrF8G06HqaM   Jeg har længe haft lyst til at lave Beef Wellington og da jeg blev inviteret til Århus til en herreaften, skulle denne klassiker stå sin prøve og den bestod med store roser til følge! [caption id="attachment_41083" align="aligncenter" width="1000"] Beef Wellington klar til ovnen...[/caption]

Et par tips

  1. Fortæl din slagter at du skal bruge et stykke mørbrad til beef wellington, så burde han være helt med på at det skal være et regulært stykke med samme tykkelse i hele stykkets længde.
  2. Ramsay bruger sød engelsk sennep - nogenlunde samme smag kan opnås ved at blande almindelig eller Dijon sennep blandet med lidt honning til ønsket sødme.
  3. Wellington'en blev serveret med pommes duchesse, Brødrene Koch inspireret rødvinsglace, bagte skalotteløg og chips af artiskok.
  4. Det er næsten umuligt at undgå at butterdejen bliver blød i bunden. Nogen bruger at stege den på panden. Jeg har haft held med at benytte et forvarmet ovnfast fad før jeg overførte wellingtonen til fadet.
https://www.instagram.com/p/BPilyI0AS2t  
4.7 from 3 reviews
Suveræn Beef Wellington à la Gordon Ramsay
Forfatter: 
Kategori: hovedret
Køkken: Engelsk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 600g Oksemørbrad
  • En rulle butterdej
  • 400 g svampe - champignon kan sagtens bruges
  • 1 stilk frisk rosmarin
  • Ca. 100g parmaskinke
  • 2 spsk. Dijon sennep
  • 1 spsk. Brun farin - alternativt honning
  • 2 æggeblommer
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Tag mørbraden ud af køleskabet og giv den noget salt
Sød sennep
  1. Bland sennep og brun farin
Svampe
  1. Rens og hak svampe og roasmarin fint
  2. Steg svampe og roasmarin på en tør pande indtil svampene har smidt al væsken
  3. Smag til med salt og peber
Mørbrad
  1. Varm din favoritpande op på fuld skrald
  2. Brun mørbraden på alle sider
  3. Krydr den med salt og peber
  4. Fjern mørbraden fra panden
  5. Smør mørbraden med den søde sennep
Samling
  1. Læg et stort stykke film ud på bordet
  2. Fordel parmaskinken på filmen så der er et par cm. overlap
  3. Fordel svampene på parmaskinken
  4. Læg den smurte mørbrad midt på svampene
  5. Rul stramt
  6. Køl i min. 1 time - du kan med fordel lave alt hertil i forvejen
  7. Rul butterdejen ud på et stykke bagepapir
  8. Del butterdejen i ca. ⅓ og ⅔.
  9. Fjern filmen fra mørbraden og placer mørbraden på det mindste af butterdejsstykkerne
  10. Pensl butterdejskaterne med æg
  11. Brug det store stykke butterdej som låg
  12. Skær evt. ovreskydende butterdej fra
  13. Pres de to stykker sammen med en gaffel
  14. Pensl Wellingtonen med resten af ægget
  15. Rids Wellingtonen med en skarp kiv
  16. Drys med flagesalt og evt. frisk rosmarin
  17. Bag i ovnen intil kernetemperaturen er 55 grader
  18. Tag ud og hvil i ca. 15 min.
  19. Skær i ca. 2 cm. tykke skiver - brug evt. en franskbrødkniv
  Beef Weelingtonen blev serveret med Pommes Duchesse, bagte skalotteløg, chips af artiskok og rødvinsglace - så er der altså ikke et øje tørt! I glasset fik vi rigeligt 2004 Brunello di Montalcino fra producenten Camigliano   [caption id="attachment_41084" align="aligncenter" width="1000"] Så er der serveret...[/caption]   Hvad er dine erfaringer med den engelske klassiker? Kom gerne med dem i en kommentar!  

Super Bowl Snack: New England Lobsterrolls

$
0
0

Da Dallas Cowboys hverken nåede helt eller halvt til Super Bowl i år, har Eksilsønderjyden nedlagt veto mod at hoste og dermed udtænke og servere Årets Super Bowl Menu. Det skal dog ikke gå ud over dig, kære læser og som trøst får du opskriften på hvad der bliver serveret foran 55-tommeren hos undertegnede søndag kl 24.00'ish! Med Bocuse d'Or overstået er det tid til at vende blikket mod et af årets helt store højtider - nemlig verdensmesterskaberne, som de så fint kalder det over there, i amerikansk fodbold - Super Bowl! Se også: De tidligere års lækre Super Bowl menuer Som altid til Super Bowl er fingerfood et hit, da maden ofte indtages foran fjernsynet, så årets tema er "håndholdt" og vi ærer den ene af årets finaledeltagere Seattle Seahawks New England Patriots med en classic fra de kanter i form af en laber laber omgang Lobsterrolls!

Håndholdt

FORRET | KAMPSTART

Lobsterroll

HOVEDRET | HALFTIME

Chilidog

DESSERT

Banana Toffee Pie - as always!

  Opskriften på Lobsterrolls får du lige her. Chilidog'en må du i vores kogebog efter (hvor der i øvrigt også er glimrende opskrifter på pulled beef, som gør sig godt til Super Bowl!). Derudover er det naturligvis vigtigt ALDRIG at gå ned på snacks på Super Bowl Sunday, så sørg nu for at have rigeligt!   [caption id="attachment_31673" align="aligncenter" width="727"]lobsterrolls Lobsterrolls | Foto: Columbus Leth[/caption]  
5.0 from 1 reviews
Super Bowl XLIX:
Forfatter: 
Kategori: Forret
Køkken: Amerikansk
 
Eksilsønderjyden løb første gang ind i lobster rolls, da han besøgte New York for nogle år siden. Og lige siden har han været forelsket i den flabede servering. For der er da et eller andet voldsomt flabet i at tage en fantastisk og eksklusiv råvare som hummeren og så servere den som en omgang fast food, der kan spises på farten - eller foran fjerneren!
Ingredienser
HUMMERSALAT
  • 2 hummere – 500-600 g pr. stk.
  • 3 spsk hjemmelavet mayo (se side
  • 186 i kogebogen eller søg efter den her på siden)
  • 1 stængel blegselleri
  • 2-3 cornichoner
  • 1 forårsløg
  • ¼ bundt purløg
  • ¼ bundt dild
  • Lidt citronsaft
  • Salt og friskkværnet peber
  • SERVERING
  • ¼ bundt purløg
  • ¼ bundt dild
  • 1 spsk blødt smør
Tilberedning
HUMMERSALAT
  1. Slå dine hummere ihjel. Dette gøres bedst ved at presse en stor kokkekniv
  2. ned gennem det lille kryds ved baghovedet og herefter presse kniven
  3. gennem hovedet.
  4. Del hummeren og rengør den for tarme og indvolde. Rist haler og kløer i
  5. ovnen i ca. 15-20 minutter ved 175 grader, til de rammer en kernetemperatur
  6. på ca. 57 grader. (Bemærk, at kløer og hale ikke nødvendigvis skal have
  7. samme tilberedningstid).
  8. Lad hummeren køle ned, pil kødet ud af skallerne og del det i mundrette
  9. stykker. Husk, der er kød i alle led! Du gemmer naturligvis skallerne til en
  10. hummerfond eller lignende.
  11. Hak grøntsager og krydderurter fint og rør dem sammen med mayo og
  12. citronsaft. Smag til med citron, salt og friskkværnet peber.
  13. Vend hummerstykkerne i mayoen, og lad dem hvile på køl i en halv times
  14. tid.
Noter og anretning
Hak krydderurterne groft.
Halver brødene og smør dem med blødt smør. Rist dem med smørret
nedad på en pande over medium varme, til de er sprøde og gyldne.
Flæk brødene fra smørsiden, fyld hummersalat i og afslut med et godt drys
af krydderurter.
Server med hjemmefriterede kartoffelchips.
 

Hvilke snaskede lækkerier skal der på din Super Bowl menu på søndag?! Del dem med os på Instagram og Twitter på #meresnask 

TEST: Blendtec Designer 625 – will it really blend?!

$
0
0

Jeg har en tilståelse: Jeg har båret rundt på en hemmelighed. Men nu kan jeg ikke længere holde den inde og må dele den med dig, kære Gastromand-læser!  Historien tager sit afsæt for næsten et år siden. Ved lidt af et tilfælde får jeg stukket en blender under armen. "Prøv den lige" lød beskeden kort og kontant. Jeg har igennem de seneste år haft min fair share of blenders og har efterhånden en ret god idé om, hvad jeg leder efter i en god blender!
  1. Kan blender ALT hvad jeg propper i den
  2. Er nem at rengøre
  3. Er nem at betjene
Blenderen jeg fik stukket i hånden var en Blendtec Designer 625 og det skulle vise sig, at jeg havde set blenderen før - i Youtube-programmet "Will it blend?" med grundlæggeren af Blendtec, Tom Dickson.

Udseende og førstehåndsindtryk

Udseendet er altid et ømtåleligt emne, når vi snakker køkkenmaskiner. Lets face it; de er sjældent kønne. Med sin højde på 40 cm. fylder Blendtec'en godt i landskabet uden at det bliver for voldsomt og den store, klare kande tilfører blenderen en lethed i udtrykket. Der er dog ikke meget lethed over basen/soklen der med sit enkle udtryk og 4 kg virkelig emmer af kvalitet!

[caption id="attachment_42236" align="aligncenter" width="1024"] Behold its beauty...[/caption]

Materialevalg og kvalitet

Både sokkel og kande er lavet af plast og det lyder måske knap så highend, men det er faktisk lige modsat. Kanden er en historie for sig. Den er kæmpe stor, udformet i ekstremt stærkt det ekstremt stærke polycarbonat og så er Wildside-kanden 5-kantet i modsætningen til Blendtecs normale 4-kantede kander. Den ekstra kant (Wildsiden) skulle danne en ekstra stærk hvivelstrøm og dermed blende ting hurtigere. Hvis du er bange for om kanden holder til de mange tæsk, kan du jo hoppe ind på youtube. [caption id="attachment_42237" align="aligncenter" width="1000"] En af de nemme...[/caption]

Testen: Will it really blend?

Efter næsten et år i et gastromand-køkken, er der næsten ikke den ting, Blendtec'en ikke er blevet udsat for og jeg kan godt garantere: IT WILL BLEND! Den har igen og igen knust is på 5 sekunder, blendet smothies af frossen frugt på under 20 sek. bestået pestoprøven uden problemer osv. osv. Blendtec er kort sagt et blendermonster. I modsætning til mange andre blendere er Blentec'en udstyret med hamre istedet for knive og de  knuser altså alt, hvad du smider efter den - og det uden at du skal vippe den, ryste den, slå på den, stikke skeer ned i den eller på anden måde hjælpe den på vej - det er ganske enkelt imponerede!   https://www.instagram.com/p/BO_9RgHgPG6/

The devil is in the details

Men det er faktisk ikke det bedste, for når jeg er færdig med at knuse ting i køkkenet er det bare ind under den varme hane med kanden, hvorefter den er klar til brug igen. Jeg ved ikke om kanden har fået en form for nano-behandling, men faktum er, at der intet hænger fast i kanden når du skyller den umiddelbart efter brug - det har jeg aldrig oplevet tidligere. Kombinerer man blendtec'ens kraft med den nemme regøring, er man faktisk meget tæt på at have den perfekte blender, men skal vi helt op at ringe, skal 3. punkt på min kravliste også være opfyldt. Og Blendtec'en har et par geniale detaljer, der gør den ekstra nem og effektiv at betjene. Tillad mig at fremhæve de vigtigste IMO: Kvikslip, ja jeg ved ikke hvad den korrekte eller tekniske betegnelse er, men faktum er, at du uden problemer kan rive kanden op af soklen mens motoren kører - her kan man godt fornemme at blenderen er udviklet til highend-/erhversmarkedet - and thats a good thing! Kender du det, hvor du blender et emne så længe, at det bliver rygende varmt - eksempelvis til en suppe? Så har du med garanti også prøvet at låget nærmest er poppet af kanden og halvdelen af kandens indhold er end alle andre steder end du ønskede det. Det har Blendtec naturligvis også fundet en løsning på; kandens låg består af 2 dele - en base af gummi og en del af hård plast. I kombination betyder det faktisk, at der er hul i låget og indholdet kan løbet ud på låget under blendning. Derfor er gummibasen selvfølgelig designet således, at det løber tilbage i kanden - når jeg læser det, kan jeg godt se, at det kan være lidt svært at forstå, men det er altså en ret genial detalje, som jeg er kommet til at sætte stor pris på!   [caption id="attachment_42239" align="aligncenter" width="1000"] Soup in the making...[/caption]   Alle de små detaljer:
  1. Fastmonterede hamre istedet for knive
  2. Letvægtskande
  3. Genialt gummilåg
  4. Kvikslip

Dommen

Blendtec har produceret blender i mere end 20 år og det kan mærkes. Der er simpelthen tænkt over hver eneste lille detalje og jeg jeg tror faktisk, at Blendtec'en er det mest gennemførte produkt jeg har haft igennem mit køkken - og der har været mange - Bamix og Teddy som de eneste der er kommet i nærheden! Blendtec'ens eneste minus er at den absolut ikke er lydløs, når den arbejder. Som du sikkert kan fornemme er jeg sjældent imponeret og kan kun give mine varmeste anbefalinger til at du selv får testet Blendtec, hvis du står og overvejer ny blender. [rating stars="6" product="Blendtec Designer 625"] Fik jeg i øvrigt nævnt at Blendtec yder 8 års garanti på deres produkter?! Detaljer: Vægt: 4 kg Højde: 40 cm Kapacitet: 2,7l Forhandler: KitchenOne

#tuesdayGT XV: Mio min Mio med tomatkerner og olivenolie

$
0
0

En nordjysk gin der hedder Il Mio og som har italienske aner. Lyder det forvirrende, så læs videre og få inspiration til en alternativ tirsdagsG&T!   Jeg faldt første gang over Il Mio Gin på instagram og studsede over at profilen havde adresse i Aalborg. Dette måtte undersøges og ikke mindst afprøves. Il Mio er fremstillet ude hos vores gode ven Anders hos Nordisk Brænderi og det borger for kvalitet. Ilm Mio var aldeles populær på instagram:   https://www.instagram.com/p/BSmE3PKAaui   Il Mio er blød og rund og udover de allestedsnærværende enebær skinner den italienske inspiration igennem i form af specielt rosmarin, timian, men også lidt tomat. De atypiske ginnoter inspirerede mig til en lidt anderledes G&T, der skulle vise sig at tage kegler! Du skal selvfølgelig ikke snydes for opskriften:
#tuesdayGT XV: Mio min Mio
Forfatter: 
Kategori: Cocktail
 
Ingredienser
  • Il Mio Gin
  • Fevertree Tonic
  • Tomatkerner af 1 cherrytomat
  • Et par kviste timian
  • Et par dråber god olivenolie
  • Rigeligt is - som altid...
Tilberedning
  1. Fyld glasset med isterninger
  2. Overhæld med 2-4 cl gin - alt afhængig af smag
  3. top med Fevertree
  4. Tilsæt tomatkerner
  5. Stir...
  6. Tilsæt et par dråber olivenolie
  7. Afslut med en timiankvist eller to
  Forhandlere kan findes på ilmio-gin.com SKÅL og go' gintirsdag!

Gastromand Cityguide: Det bedste fra Alicante

$
0
0

Barcelona, Madrid, Malaga - hvis du, lige som jeg, allerede har spist og drukket dig igennem dem alle - måske endda et par gange, så læs videre. For det er jo ikke uden grund at Spanien er os danskeres rejsemål numero uno; afslappet livsstil, masser af sol og varme, billige priser og sidst men ikke mindst: Fremragende mad!

Fordommene var mange og det samme var de bange anelser. Langt de fleste blev dog gjort til skamme i løbet af en uge i Alicante med sol, strand, vand og masser af lækre restaurantbesøg, vin og kølige cocktails på den spanske middelhavskyst.

First things first: Hvor skal jeg bo i Alicante?

Med kun en uges ferie, er beliggenheden for feriens udgangspunkt altafgørende, hvis du spørger mig. Der er ikke noget værre end at opdage (ved ankomsten) at det kræver en 30 minutters bustur for eksempelvis at komme til centrum, hvor alle restauranterne og barerne ofte er placeret. Derudover er pool altså et must, når jeg er sydpå. [caption id="attachment_43491" align="aligncenter" width="750"] Udsigten fra poolen fejlede ik' en skid[/caption] Med det in mente, faldt valget på Hotel Melia Alicante - et gigantisk hotel med en helt suveræn placering med udsigt til lystbådens overdådige yachts på den ene side og stranden på den anden.

Bedste tapas i Alicante

Lad os starte med det vigtigste: Hvor finder du Alicantes bedste Tapas? Vi er jo ikke i Spanien for ingenting! For at være sikker på, at skyde ferien fornuftigt igang, havde jeg bestilt bord hjemmefra. Det kan selvfølgelig være lidt af en jungle og den taktik er da heller ikke altid faldet lige heldig ud. Men det lykkedes altså i Alicante - som sædvanlig med god hjælp fra Michelin-guiden, Tripadvisor og, ja Google selvfølgelig. Valget var faldet på La Taberna del Gourmet. og deres Menu de Tapeo (tapas-menu) skulle vise sig at være noget af et bargain! https://www.instagram.com/p/BWI1GLPAaXw Blandt mange højdepunkter står den tempererede, marmorerede og helt igennem suveræne jamón Ibérico de bellota klarest i erindringen. Den fineste klassificering af de spanske skinker - lavet på sortfodssvin der i den sidste del af sin leveperiode udelukkende spiser agern. Tomatsalaten med burrata viste desuden hvor afgørende råvarer er for en enkel ret - det var aldrig gået rigtig godt i Danmark, men de spanske solmodne tomater stod distancen og sammen med den bløde Burrata var det ren sex. Sidst men ikke mindst tog steaken med friske hvidløgsskud os med bukserne nede. Ærlig talt havde vi nok forventet et alibi af en bøf, men den lille steak var både mør, perfekt stegt medium-rare og havde sidst men ikke mindst en dyb kødsmag - lige som vi kan li' det! Den lokale Er du frisk på en autentusk tapas-oplevelse, er El Canto et rigtig godt bud! Her er kun højborde og ukomfortable stole til at supplere baren og de er formentlig proppet med lokale. Det er ikke et sted, hvor folk bliver hængende i timevis og mad og drikke kommer hurtigt. Men lad dig ikke snyde. Det er alt sammen veltilberedt og velsmagende. Ifølge de kvindelige deltagere på ferien, må du iøvrigt ikke gå glip af El Cantos dessertkager!  

Cava ved vandkanten

Med plus 30 grader samtlige dage, var der brug for rigeligt væske og her er Alicante ikke overraskende leveringsdygtig. Jeg var specielt glad for et par af barerne ved havnen. https://www.instagram.com/p/BWLHmFNAIyD SOHO Mar Semi-posh loungeområde indrettet i hvidt læder lyder måske lidt afskrækkende, men med sin placering i det nordøstlige hjørne af lystbådehavnen, er baren det perfekte spot for et glas predinner cava eller to! Noray Café Bar I det modsatte hjørne af lystbådehavnen finder du den lidt mere ydmyge Noray Café Bar. Det var faktisk ikke før vi havde tømt det første glas cava rosado, at vi opdagede, at vi rent faktisk sad ovenpå vandet. Note to self: Lad være med at tabe din mobiltelefon her.  

Når du får lyst til italiensk

Ca. midt på ferien meldte en insisterende pasta-craving sig. Men kan man få et autentisk italiensk måltid i Alicante, der flyder med "italienske" turistfælder omkring havneområdet? Svaret er ja! Løsningen blev Casa Mia Italia. Tag et, vil nogen mene, trøstesløst restaurantlokale (ifølge ejeren i klassisk tratoria-stil:-), en halvexcentrisk ejer og sidst men ikke mindst fremragende frisk pasta og du har en idé om, hvor vi er henne. Casa Mia Italia kører uden menukort - "jeg er menukoret", som vores vært Andrea sagde. Og han foreslog/dikterede antipasti efterfulgt af en af de 6-7 pastaretter, afsluttende med dessert. Andrea kom hurtigt ind med en omgang lagret parmesan med lidt indkogt balsamico - naturligvis fra Modena, som Andrea selv (hvilket han fik nævnt en del gange i løbet af aftenen). Herefter gik det slag i slag med antipastien. Vi sprang på en række forskellige pastaretter - bl.a. Andreas egen lasagne, ravioli med artiskokcreme i smør, parmesan og trøffel og sidst men ikke mindst de lækre torteloni med ricotta og spinat i tomatsauce - damn det var godt! https://www.instagram.com/p/BWQtWK_g29- Alt i alt en anderledes restaurant-oplevelse med fremragende pastaretter og ditto dessert iøvrigt!

Byens bedste Taco

Jojo vi havde da gjort vores forarbejde, men jeg må indrømme, at det var lidt et tilfælde, at vi faldt over Pecados y Milagros. Resturantens ydre dragede mig og de skulle vise sig at lave en killer taco al Pastor - min personlige favoritvariant. [caption id="attachment_43494" align="aligncenter" width="750"] Hvem kan stå for det?[/caption] Blød majspandekage, krydret, mørt svinekød, søde ananasstykker, friskhakket løg og koriander, en eller anden genial sauce/dressing - det hele toppet af med et friskt skud lime. HALLELUJAH! Melder taco-trangen sig i Alicante, ville jeg ikke tøve med at lægge trangen i hænderne på Pecados y Milagros! https://www.instagram.com/p/BWP66dFgXN7  

Crap cakes og Gammel Dansk!

Vi var på feriens sidste aften. Alle var lidt matte i sokkerne og uden de store forventninger bookede vi bord på Liberty Kitchen. Det skulle vi ikke fortryde. Det er svært at sætte en finger på, hvad der præcis gjorde Liberty Kitchen til så god en oplevelse. Mest af alt tror jeg det var stemningen i den forholdsvis lille restaurant, anført af den amerikanske ejer Michael og hans danske kone. Maden kan vel bedst betegnes som en amerikansk West Coast/mexicansk fusion og det fungerer, som du sikkert kan regne ud, aldeles fremragende for en Gastromand! :) Aftenen sluttede i øvrigt med at der blev sendt en omgang Gammel Dansk til bordet fra køkkenet - så ved man ligesom, det er en god aften! Specialiteten er Michaels Philly Cheese Steak fra hans hjemby, men vores klare favorit var Liberty Kitchens Crab 'n' Squid cakes! https://www.instagram.com/p/BWYGLy0AXms/

Michelin-mad og Alicantes bedste udsigt

Efter at have spist på Mikla i Istanbul, er det blevet en fast tradition at forsøge at finde en restaurant der (måske) kan overgå den fantastiske oplevelse det var at tylle cocktails og dine på Istanbuls tag. I Alicante tilfaldt den tvivlsomme ære at skulle overgå oplevelsen, La Ereta. Hvis du nogensinde har spist hos de tre gale og geniale brødre på El Celler de Can Roca, vil du muligvis kunne genkende arkitekturen. Den smukke restaurant er placeret i parque de la Ereta, halvejs oppe ved Castillo de Santa Bárbara. Og der er ingen tvivl; udsigten fås ikke bedre fra en retaurant i Alicante. Sørg i øvrigt for at få et bord på terassen;). https://www.instagram.com/p/BWTblgjgMBo Som alle de andre steder vi spiste, var de lokale vine rørende billige. Og selvom det ikke var alle retter, der sad lige så sikkert i skabet, som den fløjelsbløde kroket toppet med tuna belly, var den 6 retters Menu Ereta + snacks og dessert tapas et decideret røverkøb!   Oh og skulle du få lyst til en burger, er TGB - The Good Burger et rigtig godt bud på Alicantes bedste burger;) Har du været i Alicante? Hvad synes du om byen? Og hvad er dit bedste tip?!

Mads Cortsen vil lave Danmarks mest eksklusive nytårsmenu: Vi har testet den og dommen er klar

$
0
0

Er du typen der, ligesom os, anser nytårsaften som den perfekte undskyldning for at give en max gas på alle tænkelige måder? Typen der ikke synes der kan købes for meget kaviar og champagne til årets sidste aften, ja så er den her nyhed lige noget for dig!

Har du boet under en sten og tænker ”hvem fanden er Mads Cortsen”, ja så kan jeg fortælle at den 21 årige nordjyde blev nr. 2 i Masterchef i 2016, hvorefter han sprang ud som gastronomisk iværksætter med sit eget ”home dining” koncept, som vi tidligere har testet med stor succes! Men Mads Cortsen kan kun være et sted nytårsaften. Den kompromisløse unge mand er med egne ord ”en spade til at lave penge”. Derfor vil den unge mand nu lave Danmarks mest eksklusive nytårstakeawaymenu – den menu han selv vil spise nytårsaften. Og det betyder altså rigeligt topkvalitetskaviar, Piemonte-trøffel, pighvar, oksemørbrad, champagne i lange baner og ja, 24 karat bladguld - selvfølgelig! Og det lyder jo alt sammen meget godt, men fungerer det også i praksis? Ja, hvem er bedre til at vurdere det end de rutinerede gastromænd? Så det satte vi os for at finde ud af og derfor blev efterårsferien bl.a. brugt på at afholde Nytårs-warmup med alt hvad det indebar af mad, vin, champagne og truthorn!

Cortsen Dinigs Nytårsmenu 2017

Snacks

Nashipære, youzu

Prestige caviar, friskost, lotusrod

Dansk skinke, kanstanjecreme

Forret

Torsk, emulsion på ørredrogn, grøn tomat, bladselleri, ærteskud

Mellemret

Pighvar-, champagne-suppe, hånddykkede norske kammuslinger

Hovedret

Mørbrad fra Himmerland, souffle, trøffel, kartoffel, morkler

Dessert

Brownie, hvid chokolade, parfait, passionsfrugt


Førstehåndsindtryk

Selvfølgelig er maden det vigtigste, når vi snakker nytårs-takeaway. Men næsten lige så vigtigt er detaljer som opskrifter, pakninger og tilberedningstid. Og Cortsen overlader intet til tilfældighederne. Menuen kommer i 3 kasser – 1 til fryseren, 1 til køleskabet og 1 til køkkenbordet. Samtlige råvarer er pakket i passende bøtter, poser og flasker, mærket med en farvekode for henholdsvis snacks, forret osv. der går igen i opskrifterne, så det er dejlig nemt at afkode og finde de rigtige råvarer – også når alkoholen går ind (det kan jeg skrive under på). Farvekoderne går i øvrigt igen på vin- og juicemenu. Genialt! Sidst men ikke mindst er tilberedningen minimal og vejledningerne er overskuelige og nemt forståelige. Jeg mindes nemt enhver nytårshosts værste mareridt: Undertilberedt oksemørbrad og en pose rå kartofler, der ”bare lige skulle have 45 min. ovnen” imens uroen spreder sig ved bordet og klokken hastigt nærmer sig 24:00. Det er der heldigvis ikke noget af her.

Menu

Den japanske nashipære med yozu og tørrede blomster gør sit job, deler vandene med sin te-agtige smag og trækker mundvandet frem. Den danske skinke bliver kaldt ”helt ualmindeligt god” af aftenens gæster, men blandt de tre snacks stikker den ekstravagante og salte kaviar med syrlig friskost og super sprød lotusrod ikke overraskende ud og når den skylles ned med den medfølgende champagne er der altså dømt tidlig raketafgang! [caption id="attachment_44585" align="aligncenter" width="1000"] Så er der serveret...[/caption] Nytårstorsk er en klassiker. Og her kommer den altså i en ekstra liret og lækkert udseende udgave. Toppet med emulsion på ørredrogn, tern af syltede grønne tomater og lidt sprød bladselleri og ærteskud er der tale om en ret der smager næsten lige så godt som den er flot! Når man betaler 995,- for en nytårsmenu forventer man selvfølgelig ikke at der er sparet på noget (eller i hvert fald ikke ret meget). Skulle man stadig være i tvivl efter at have indtaget kaviar og torsk, tager suppen på pighvar (hvad ellers) og champagne (ja hvad ellers) med hånddykkede norske kammuslinger og syltede perleløg effektivt hånd om den del. Det er ganske enkelt den bedste suppe jeg nogensinde har smagt med en perfekt balance mellem fiskesmag, salt og fedme. Suppleret af de bløde kammuslinger og søde/syrlige/sprøde perleløg rammer vi det høje C. Det er ganske enkelt ALLE pengene værd. LÆS OGSÅ: International Champagne Day: Dobbelt op på Dom Perignon Selvom Mads understregede, at jeg ikke skule stege de sarte og allerede lavbagte kammuslinger, er der stadig kun en gastromand i mit køkkenog han foretrækker altså sine skaldyr stegte. Og dermed fik de delikate kammuslinger et hurtigt svirp på den ene side på en brandvarm pande. Der er naturligvis kun en slags vin der rigtigt rimer på pighvar - og det er hvid Bourgogne! Og Beaune Clos St. Landry, 1. Cru, 2014 er prikken over det berømte i på en helt igennem fremragende servering, der nok skal tage kegler hos selv de største og mest krævende nytårsselskaber. Vi kommer ikke udenom, at der er en grund til at det hedder en HOVEDret. Og sjældent er menuens HOVEDattraktion vigtigere end på årets sidste af. Alt skal bare spille! Og vigtigst, i hvert fald hvis du spørger en gastromand, er det: Kødet skal være mørt, saftigt og velsmagende og saucen skal binde hele retten sammen. Ikke en nem opgave. Og hvis du så lige tilsætter det krydderi, at retten skal tilberedes på forhånd og være så tilpas tilberedt at den skal kunne færdiggøres af en gastronomisk imbicil, ja så har du en ægte udfordring. Med mørbrad af Himmerlandskvæg med souffle på morkler og vintertrøfler fra Piemonte; pommes de From med trøffel, smør og hvidløg; broken gel på reduceret rødbedesaft og sidst en sauce på stegte morkler, fond, fløde og masser af kærliged er der i hvert fald basis for succes! Med andre ord en rigtig herreret med masser af smæk på smag og mmmmmmm-effekt. Skulle du være så uheldig at få en rigtig spelttøs til bords, kan hun med rette påpege den manglende grøntsag on the side. Vi levede dog mere end fint med de super sprøde skorzonechips. LÆS OGSÅ: TEST - her er der bedste Nytårschampagner Ikke så få gange, når vi har stået overfor en skulle vælge nytårsmenu (ja det er altså sket for denne gastromand før), har desserten været en dealbreaker for selskabets gastrogirls. Ingen chokolade, ingen bestilling. [caption id="attachment_44582" align="aligncenter" width="1000"] Brownie bling![/caption] Derfor var der også stor glæde (og lettelse?) at spore på den anden side af bordet, da aftenens sidste tallerken ikke blot afsløre en kugle af hvid chokolade, men også et solidt stykke lige dele rigt og klægt brownie – lige som det skal være. Nå ja, og bladguld selvfølglig! Dessertvinen manglede måske de sidste 2 gram for at kunne følge den lækre dessert helt til dørs, men hvad gør det, når der stadig er Barolo i glasset?! Vi klarer os!  

Vinmenu

Det er en alvorlig opgave at sætte vin til Danmarks mest luksuriøse nytårstakeaway. Til den alvorlige opgave har Cortsen allieret sig med de kompetente folk hos Erik Sørensen vin og det er der kommet en nøje tilpasset vinmenu ud af, der virkelig formår at spille maden op til dans. Og vi snakker altså ikke din gennemsnitsvinmenu, hvor restauranten prakker dig vinene med størst avance på på. 3x champagne – den ene bedre end den anden, hvid Bourgogne, Barolo meden håndfuld år på bagen og Sauterne-like dessertvin. Whats not to like? [caption id="attachment_44583" align="aligncenter" width="1000"] 5 down,1 champagne to go...[/caption] Vinmenuen koster 1995,- for en kasse med 6 forskellige flasker og så kan du jo selv vælge hvor mange I skal være om at dele sådan en omgang.

Saftmenu

Du kender godt situationen; der er et par stykker i selskabet, der ikke drikker alkohol og med god grund ikke ønsker at bidrage til en som regel dyr vinmenu. Den akavede situation tager Cortsen hånd om ved at tilbyde en saftmenu - udviklet specielt til menuen. Vinmenuen er god, saftmenuen er genial! Den reducerede, ufiltrerede æblemost med lime gør det fremragende som champagneerstatning og derfra bliver saftene bare bedre og bedre med pæresaften trukket med rosmarin får kæresten helt op at ringe! Selv den svære hovedretsudfordring, hvor saftmenuernes manglende taniner ofte kommer til kort, klarer ”rødvinserstatningen” i form af rødbedesaft med solbær til UG! Saftmenuen koster 295,- for en kasse med 6 forskellige flasker.

Dommen

Er mission "Danmarks mest eksklusive nytårsmenu" så lykkedes for det unge stjernefrø? Der er i hvert fald ingen tvivl om, at menuen er den mest luksuriøse og mest gennemførte takeaway-menu, som denne gastromand har sat til livs og i min bog står der nytårsfest skrevet udover den med store fede bogstaver! Menuen fås i en begrænset mængde. Læs mere og bestil på Cortsendining.dk  
[button link=http://bit.ly/2zLOlPi background=#691e1c size=huge target=blank]Bestil din menu her...[/button]
  Og hvordan ser man så ud når man lige har sat Danmarks mest eksklusive nytårsmenu med tilhørende drikke til livs? VELTILPAS! [caption id="attachment_44584" align="aligncenter" width="1000"] Velbekomme, skål og godt nytår! :)[/caption]

Få den hemmelige opskrift: Hjemmelavet rødkål à la Gastromand

$
0
0

Til min skræk opdagede jeg, at vi aldrig fik lukket den hellige julecirkel; langtidsstegt and, brunede kartofler, ande-jule-/brun sovs og rødkål! Hvis du lover at holde den for dig selv, skal du få min familieopskrift der har gået i arv lige siden rødkål var hvide. Der er såden set ikke så meget at betænke sig på, men jeg vil godt garantere, at du aldrig ALDRIG går tilbage til den triste omgang rødkål, du finder i plastikspanden! Rødkålen kan laves i forvejen og varmes op til servering. Og husk så, som med alt andet mad juleaften:
  • Smag undervejs, så du er sikker på at få den ønskede konsistens - rødkål må gerne have lidt bid, hvis du spørger mig
  • Smag til umiddelbart før servering
  • Rødkål skal hverken serveres kold eller rygende varm, men lige midt imellem
 
3.0 from 1 reviews
Hjemmelavet rødkål à la Gastromand
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 1 kg rødkål
  • 1-2 æbler
  • ⅕l eddike
  • 5 spsk balsamicoeddike
  • 150g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2 lauerbær
  • Lidt ingefær
  • Lidt Allehånde
  • Lidt andefedt - alternativt smør
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Snit rødkål i ca. ½ cm tykke strimler
  2. Varm andefedt i en stor tykbundet gryde
  3. Steg rødkål i andefedtet i ca. 5 min.
  4. Tilsæt resten af ingredienserne og lad det småsimre i ca. 20 min.
  5. Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og eddike
  6. Fisk stjerneanis og lauerbær op og server!
  Velbekomme og glædelig jul!

Super Bowl Snack I: Cheddar Cheese Rolls med Sour Cream

$
0
0

Super Bowl LII er lige rundt om hjørnet og i år har vi taget opgaven mere seriøs end nogensinde og fundet en række snacks sprængfyldt med energi til den amerikanske fodboldmaraton...

First up en klassisk kaloriekombo bestående af den smukke treenighed ost, hvidt brød og smør! https://www.instagram.com/p/Bef8ZFuAWKo   Hvis der virkelig skal kallorier på bordet, fungerede rullerne i øvrgt også perfekt sammen med verdens bedste Chili-bacon-cheese-dip
Supper Bowl Snack: Cheddar Cheese Roll
Forfatter: 
Kategori: Snack
Køkken: Amerikansk
Antal personer: 2-4 pers.
 
Ingredienser
Cheddar Cheese Rolls
  • 8 stykker toastbød
  • 8 skiver cheddar
  • 100g smør
  • Olie
  • Salt
Sour Cream
  • 250 ml creme fraiche
  • 1 fed hvidløg
  • Saft af ½ citron
  • 2 spsk. finthaket persille
  • 1 spsk. finthakket purløg
  • Salt
  • Peber
  • Sukker
Tilberedning
  1. Skær skorperne af toastbrødskiverne
  2. Rul skiverne helt flade med en kagerulle
  3. Læg en skive cheddar på hver skive brød
  4. Rul stramt
  5. Smelt halvdelen af smørret sammen med lidt olie på en pande
  6. Steg halvdelen af rullerne, ved ca. ⅔ varme, indtil de er sprøde på alle sider
  7. Gentag de sidste 2 punkter
  8. Drys med lidt flagesalt
Sour Cream
  1. Bland creme fraiche med citronsaft, presset hvidløg persille og purløg. Smag til med salt, peber og sukker.
  Har du din Super Bowl menu klar?  

Super Bowl Snack II: The Gentlemans Sandwich

$
0
0

Super Bowl er verdens største sportsbegivenhed. Derfor er det ok at hente lidt inspiration udefra til aftenen og nattens menu. Og franskmændene har bl.a. givet os Croque Monsieur - eller som vi kalder den i anledningen af Super Bowl: The Gentlemans Sandwich!

Et par mindre justeringer og den klassiske Croque Monsieur er pludselig den ultimative Super Bowl Snack! Prøv også: Cheddar Cheese Rolls med Sour Cream https://www.instagram.com/p/BegBdUbgVpD Lets go:
Super Bowl Snack: The Gentlemans Sandwich
Forfatter: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 8 skiver toastbrød
  • 4 skiver god skinke
  • 400g moden cheddar - mindst!
Bechamelsauce
  • ½L sødmælk
  • ¼ piskefløde
  • 2 spsk hvedemel
  • 2 spsk smør
  • 2 spsk dijon sennep
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 laurbærblade
  • 1 muskatnød
  • 1 tsk. paprika
  • salt, peber og muskatnød
Tilberedning
  1. Smelt smør i en tykbundet gryde
  2. Tilsæt mel og "bag" melbollen godt igennem
  3. Pisk mæl og fløde i lidt efter lidt
  4. Tilsæt løg, hvidløg og lauerbær
  5. Lad saucen simre i mindst 15 min.
  6. Riv muskatnød i saucen - det må gerne kunne smages
  7. Tilsæt dijon og paprika
  8. Smag til med salt og peber
  9. Tag gryden af varmen
Sandwich
  1. Tænd ovnen på 200 grader
  2. Steg toastbrødet sprødt i smør
  3. Smør en skive på den ene side med dijon
  4. Smør en skive på den ene side med bechamel
  5. Saml med cheddar og skinke
  6. Top med et godt lag bechamel og lidt ost
  7. Gratiner i ovnen indtil toppen bobler lidt og er gylden
Noter og anretning
Server med en iskold IPA!
  Hvad står din Super Bowl menu på?

Super Bowl Snack III: DIY Spicy Chicken Taquitos

$
0
0

Vi ved, du kender Spicy Taquitos fra den lokale 7-Eleven og vi ved, du er lige så pjattede med de stærke, fedtede ruler, som vi er. Med lidt hjælp fra internettet har vi forsøgt at genskabe nyklassikeren, der virkelig gør sig godt sammen med en iskold dåsecola for TV'et!

https://www.instagram.com/p/BegI_t6gVDY Der var iøvrigt stor uenighed i selskabet, om hvorvidt der skulle karry og/eller spidskommen i. Hvad tænker du?
Forfatter: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 6-8 tortillapandekager
  • 500 gram kyllingebryst
  • 250g Flødeost - eks. Philadelphia
  • 250 ml creme fraiche
  • 400g revet cheddarost
  • 1 glas jalapenos
  • Finthakket purløg
  • 1 spsk paprika
  • ½ tsk aromat
  • ½ tsk løgpulver
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Kog 500 gram kyllingebryst i letsaltet vand i 15 minutter
  2. Hak Jalapenos
  3. Varm flødeost, 2 dl creme fraiche og 2 poser revet cheddar op i en gryde
  4. Tilsæt paprika, aromat, løgpulver, hvidløgspulver, salt og peber, og jalapenos efter smag.
  5. Trevl eller hak kyllingebrystet fint
  6. Vend kylling i gryden med ostemassen
  7. Læg massen på en tortilla, rul den sammen og pensl med rigeligt rap- eller solsikkesolie
  8. Bag rullerne i ovnen ved 185 grader til de er gyldne og sprøde - cirka 10-15 minutter
  9. Skær evt. rullerne over, drys med finthakket purløg og server!
 

Super Bowl Snack IV: Double Chocolate Pecan Cookies med marshmallows og bacon

$
0
0

I mange år har Banana Toffe Pie været det faste prik over i'et eller søm i kisten om man vil. Men I år skal det være anderledes. Get ready for the ultimate cookie - Gastromand-style!

En amerikanske cookie giver en dansk småkage baghjul anyday. Den perfekte cookie er både sprød og sej på en gang, knaser en anelse og må gerne have et touch a salt. Cookien her fungerer perfekt i sig selv, men vi tager den lige et skridt videre og topper den med, ja marshmallows og sprød BACON! Det er jo kun Super Bowl Sunday én gang om året! :D https://www.instagram.com/p/BegXLyTAXeD/
Super Bowl Snack IV: Double Chocolate Cookies med marshmallow <g class="gr_ gr_181 gr-alert gr_spell gr_inline_cards gr_run_anim ContextualSpelling" id="181" data-gr-id="181">og</g> bacon
Forfatter: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 100 g. sukker
  • 100 g. brun farin
  • 100 g. smør
  • 1 æg
  • 1 tsk vanillesukker
  • ½ tsk bagepulver
  • 150 g hvedemel
  • ⅓ tsk salt
  • 100 g hakket mørk chokolade
  • 100 g hakket lys chokolade
  • 100 g hakkede pekannødder
  • 100 g bacon i tern
  • 1 pose marshmallows
Tilberedning
  1. Tænd ovnen på 150 grader
  2. Steg bacon sprødt
  3. Skær marshmallow i tern af 1,5x1,5 cm
  4. Rør sukker, brun farin og smør godt sammen
  5. Tilsæt resten af ingredienserne med undtagelse af marshmallows og bacon
  6. Rør dejen godt sammen
  7. Tril dejen til kugler på størrelse med en lille bordtennisbold
  8. Læg 9 kugler på en baggeplade
  9. Bag cookies ved 150 grader i 15 min.
  10. Når der er 5 min. tilbage af bagetiden drysser du marshmallows og bacon over cookiesene
  11. Lad dem køle min. 10 min. før servering
  De færdigbagte cookies kan sagtens holde sig nogle dage i lufttæt beholder. Hvilken dessert er der på din Super Bowl Menu?  

Cocktailen til Påske: En Fandens Karl fra Gastromand Extended

$
0
0

Påskeferien er lige rundt om hjørnet og i år opgraderer du fra den sædvanlige lunkne påskebryg. Og I kender den alle sammen: Rød Aalborg. Ikke berygtet uden grund og fast inventar i fryseren siden julefrokosten. Og julen varer som regel lige til påske.

Læs også: Påskefrokosten - 20 suveræne opskrifter Nu er det tid til at hive Danmarks nationalakvavit ud på bordet og bringe den til live på en måde du med garanti aldrig har prøvet før. Den kraftige smag af kommen fra akvavitten danser tango med ingefæren. Så lad der være påsketaffel!   [caption id="attachment_47221" align="aligncenter" width="1000"] We give to you: En Fandens Karl | Foto: Columbus Leth[/caption]  
Cocktailen til Påske: Fandens Karl fra Gastromand Extended
Forfatter: 
Kategori: Cocktail
 
Ingredienser
  • 5 cl Taffel akvavit
  • 1 cl Crème de Cassis
  • 8 cl ginger beer
  • 1 cl frisk limesaft
  • TIL PYNT:
  • 1 skive lime
  • 1 chili efter eget valg
Tilberedning
  1. Bland ingredienserne over is i et highball-glas og pynt drinken med en skive frisk lime og en chili.
  Hvad skal din påske skylles ned med?

Gastromands vegetarbøf: Det tætteste du kommer på the real ting

$
0
0

Meatfree Monday er åbenbart en ting og en tilfældig mandag ramte det mig så mens jeg stod med paraderne helt nede under gulvbræderne!

Den nemme løsning ville naturligvis være at lave en grøntsagsbøf til kæresten og en RIGTIG bøf til mig selv, men det er der jo ikke meget udfordring i, vel? Nej målet har, over et par gange nu, været at forsøge at lave en grøntsagsbøf, der i en burger, kommer så tæt på the real deal, som muligt – uden brug af grøntsagsfars/køderstatning, that is. Efter en række forsøg, kan jeg konstatere, at vi står overfor en række udfordringer, når vi snakker vegetarbøffer: 1.    Umami-smagen! 2.    Udseende 3.    Sprød skorpe 4.    Konsistens/bid Lad os lige starte med at slå en ting fast: Du skal ikke bekymre dig om mørhed, når vi snakker grøntsagsbøffer;) Din helt store udfordring, i bestræbelserne på at kreere en bøf, der minder om en rigtig god hakkebøf er selvfølgelig kødsmagen, derfor skal du have fat i et sandt batteri af umamismagsgivere, men så får du altså også et toplækkert resultat!
Vegetarburger
Forfatter: 
Kategori: Vegetar
Køkken: Vegetar
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 400g sweet potatos/søde kartofler
  • 1 dåse kikærter
  • 200g champignon
  • 100g rødbede
  • 50g parmesan
  • 3 spsk. havregryn
  • 1 lille dåse tomatpure
  • 1 spsk. HP eller engelsk sauce
  • 1 tsk. soya
  • 3 spsk. olivenolie
  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. barbecue krydderi – alternativt røget paprika, spidskommen og lidt chili
  • 1 tsk. løgpulver
  • Friskkværnet peber
  • Lidt salt – husk at parmesan og soya også salter
  • Olie til stegning
Tilberedning
  1. Riv sweet potatoes og rødbede
  2. Hak champignon fint
  3. Blend kikærter groft
  4. Riv sweet potatoes
  5. Varm et par spsk. olie op på en pande
  6. Steg champignon og sweet potatoes
  7. Bland med resten af ingredienserne undtagen æg i en skål
  8. Smag til med salt og rigeligt friskkværnet peber
  9. Når du synes, at ”farsen” har den rette saltbalance, rører du ægget i
  10. Lad farsen hvile i 5-10 min.
  11. Tænd ovnen på grill og 225 grader
  12. Form 4-8 bøffer alt efter hvilken størrelse der passer med din burgerbole
  13. Læg bøfferne på en bageplade med bagepapir
  14. Grill bøfferne 5 min. på hver side øverst i ovnen imens du selvfølgelig holder øje med at grill-funktionen ikke brænder dem af
  15. Læg et par skiver ost på hver bøf
  16. Grill i yderligere 5 min. – Protip: Hvis du ønsker lidt sprødhed i din burger, lader du osten løbe ud på bagepapiret og grille indtil det er sprødt;)
  Server bøffen med pomfritter af søde kartofler eller triple cooked fries og en god hjemmelavet bearnaise eller smid den i hjemmelavet burgerbolle og du har den perfekte vegetarburger! Hvad siger du, skal vi kaste os ud i flere kødfrie eksperimenter? Og hvad gør du selv?!

Hala Madrid: GT’en der en konge(klub) værdig

$
0
0

Lørdag d. 26. maj ved 23-tiden skrev de hvide superstjerner fra Real Madrid sig ind i fodboldhistorien ved at vinde Champions League og pokalen med de store ører for 3. år i træk.

Den slags bedrifter kræver naturligvis en helt særlig hyldest! I Gastromand-termer betyder det:
  • Madrilensk luksusgin i form af Alkkemist
  • Verdens bedste Fever Tree Mediterranean udgave
  • Cava
  • Spiselige blomster fra haven
Hala Madrid: GT'en der en konge(klub) værdig
Forfatter: 
Kategori: Gin & Tonic
Køkken: Cocktail
 
Ingredienser
  • 1 del Alkkemist gin
  • 2 dele Fever Tree Mediterranean
  • 1 del Cava
  • Spise blomster fra haven
  • Rigeligt isterninger
Tilberedning
  1. Fyld et Copa - alternativt et stort vinglas - med isterninger
  2. Hæld først gin i glasset
  3. Hefter tonic
  4. Top til isdst med cava
   

Jagten på Danmarks Luksusfestival: Nibe sætter Nordjylland på kortet

$
0
0

Indrømmet, alt for længe har vi overset Nibe Festival i vores festivaldækning. Heldigvis er vores læsere ikke bange for at gøre os opmærksomme på den slags fodfejl og efter lidt sidsteøjeblikspanikplanlægning blev sigtekornet flyttet fra Roskildes støv til Nibes skovområde i Jagten på Danmarks Luksusfestival.

Skulle du ikke være knivskarp i nordjysk geografi, ja så finder du altså Nibe ved at følge Limfjorden vestpå ca. 20 min. i bil. Med sine ca. 35.000 deltagere fordelt over 4 dage, er Nibe, ikke blandt Danmarks 5 største festivaller og det har sine fordele. Hurtigt får vi smidt bilen dejlig tæt på indgangen og mærker dermed for første gang fordelen ved en lidt mindre festival. Og hvor Familiefaren brugte mere end 1 dag på at danne sig et overblik over Roskilde Festivalen, klarer vi det på lidt over en time i Skoven ved Nibe. Der går heller ikke lang tid inden vi støder ind i et par gode venner, der er på studietur fra Smukfest. Hurtigt bliver vi enige om, at Nibe bedst beskrives som en mindre og hyggeligere udgave af Smukfest, hvor vi alle 4 har deltaget adskillige gange. https://www.instagram.com/p/Bk7szdTFMiP

Kinakål og Pisang Ambon

Men vi er jo ikke kommet for at snakke og ca. samtidig med at Jonny "The Legend" Madsen går på scenen, angriber vi Nibes første madbod. https://www.instagram.com/p/Bk7vBLTFDAZ Stor er overraskelsen da vi sætter tænderne i burgeren fra Grillen. Kinakålen er tilbage - og tilmeld tilsat Thousand Island dressing. Det vækker minder om måltider på Roskilde og Midtfyns i de meget tidlige (og meget glade) 00'ere. Havde vi været i Tisvilde, havde det været hipt. Her er det bare oldschool - og vi er faktisk ret vilde med den tryghedsfornemmelse det giver i kroppen i takt med at burgeren indtages. Og for at det ikke sla være løgn, er den første drink, vi får stukket i hånden (der meget passende er døbt Summertime) lavet på bl.a. Pisang Ambon og Sprite. Og ja, begge dele var med på føromtalte festivaller. Og ja, detr var før der overhovedet var tænkt på noget der hed Gastromand.dk. Nå, men det var jo luksus, vi kom efter og finder det efterhånden i flydende form - først i skikkelse af en fremragende specialøl fra først det lokale Bryghus. https://www.instagram.com/p/Bk7xDs_lFsP/ Og senere i skikkelse af en Yakima fra den knap så lokale Jacobsen-bar. https://www.instagram.com/p/Bk7-buNFZEJ/   Vi smager på sushi, meximad og festivalklassikeren over dem alle; Tarteletter - som kunne have trukket mere hønsekød, men ellers var spot on. Men alt det er glemt, da vi spotter en gammel kending - eller en lokal favorit om du vil. Det aalborgensiske pizzaria Azzura, der har fået sit helt eget Little Italy på festivalen. Vi måtte dog gå forgæves i jagten på et bord. Pizza skulle vi dog have nappede en #33 som takeaway. https://www.instagram.com/p/Bk73_kgFHvq/ Allerede ved første øjekast står det klart, at vi har fat i et solidt bud på festivalens bedste måltid. Sprød bund, lækre råvarer med masser af smag. Sådan skal festivalmad smage!

På Nibe er luksus er lig med VIP

Som gæst på Nibe festival har man mulighed for at tilkøbe adgang til VIP området  en mulighed specielt de nordjyske virksomeheder benytter sig af. I VIP området er der fri bar hele dagen dito brunch, frokost og aftensmad - leveret af et imponerende setup fra fra Webers Grill Academy. Der er naturligvis mulighed for at sidde overdækket i et af de hyggelige, åbne telte og nyde sin mad i restaurantlignende omgivelser. https://www.instagram.com/p/Bk8IGrnl6HO Læs også: Gourmet på Nibe Festival: Nyt tiltag skal forkæle samarbejdspartnere VIP-området skulle efter sigende have fået en seriøs opgradering i år og indrømmet, vi blev sgu (positivt) overraskede over VIP-området og lidt hurtig hovedregning efterlader ikke meget tvivl om hvorvidt det er en god deal eller ej.

Det obligatoriske besøg i champagnebaren

Mørket begynder så småt at sænke sig over trætoppene i Nibe og Mew gør klar til sin 15 års jubilæums koncert på Store Scenen. På det pågældende tidspunkt rimer det perfekt på et besøg i Champagnebaren - for sådan en har Nibe selvfølgelig også. https://www.instagram.com/p/Bk8Pm-kl4y4 Som det er kutyme er pladsen trang. Til gengæld er priserne yderst rimelige og så ser vi gerne igennem fingrene med det faktum, at der kun kunne erherves Moët.

Danmarks hyggeligste festival

Hvis du har fulgt med i Jagten på Danmarks Luksusfestival, har du også allerede konstateret, at niveauet på de danske festivaller er tårnhøjet, når det kommer til særligt mad- og drikkeudbudet, hvor der virkelig er skruet op de senere år - til stor glæde for de danske gastromænd og -kvinder. Nordjyllands elite hylder sig selv på Nibe festival med gourmet, champagne og fri bar, pøblen er derimod efterladt med et middelmådigt udbud, hvor der skal kigges langt after luksus - fristes man til at skrive Det er ikke tilfældigt, at festivalens bedste måltid leveres af Azzura. De etablerede restauranter og barer har faciliteterne og rutinen til at eksekvere på et højt niveau - også når efterspørgslen er stor, som det gør sig gældende på en festival, hvor der er tryk på. Nibe har potentiale til at blive Aalborgs og hele Nordjyllands festival (uden at jeg naturligvis skal kunne sige, om det rent faktisk er ambitionen), men det kræver en opgradering på mad og drikke fronten. Og her skal lyde en kærlig og velment opfordring til, særligt, den aalborgensiske restaurationsbranche. Restaurant Textur er allerede respræsenteret på festivalen - det kan du læse mere om her. Men tænk hvis man fx. kunne få sig et stykke smørrebrød fra Mortens Kro, gourmet streetfood fra Applaus, ramen fra NAM og skylle det hele ned med kvalitetsvin fra eksempelvis d'Wine eller velshakede cocktails fra profesionelle bartenders fra Café Vesterå. Hvis du spørger mig, vil det være ren win-win! https://www.instagram.com/p/Bk8qaw9FVCL/ På Gastromands luksusbarometer rammer vi 3/6. [rating stars=3 product=Nibe Festival] Til gengæld er vi ikke bange for at tildele Nibe topkarakter i hygge og kalde Nibe Festival for Danmarks hyggeligste festival! Har du festet i skoven i Nibe?!

Få den hemmelige opskrift: Hjemmelavet rødkål à la Gastromand

$
0
0

Til min skræk opdagede jeg, at vi aldrig fik lukket den hellige julecirkel; langtidsstegt and, brunede kartofler, ande-jule-/brun sovs og rødkål! Hvis du lover at holde den for dig selv, skal du få min familieopskrift der har gået i arv lige siden rødkål var hvide. Der er såden set ikke så meget at betænke sig på, men jeg vil godt garantere, at du aldrig ALDRIG går tilbage til den triste omgang rødkål, du finder i plastikspanden! Rødkålen kan laves i forvejen og varmes op til servering. Og husk så, som med alt andet mad juleaften:
  • Smag undervejs, så du er sikker på at få den ønskede konsistens - rødkål må gerne have lidt bid, hvis du spørger mig
  • Smag til umiddelbart før servering
  • Rødkål skal hverken serveres kold eller rygende varm, men lige midt imellem
 
3.0 from 1 reviews
Hjemmelavet rødkål à la Gastromand
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 1 kg rødkål
  • 1-2 æbler
  • ⅕l eddike
  • 5 spsk balsamicoeddike
  • 150g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2 lauerbær
  • Lidt ingefær
  • Lidt Allehånde
  • Lidt andefedt - alternativt smør
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Snit rødkål i ca. ½ cm tykke strimler
  2. Varm andefedt i en stor tykbundet gryde
  3. Steg rødkål i andefedtet i ca. 5 min.
  4. Tilsæt resten af ingredienserne og lad det småsimre i ca. 20 min.
  5. Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og eddike
  6. Fisk stjerneanis og lauerbær op og server!
  Velbekomme og glædelig jul!

REJSEGUIDE: Seaweed safari, østers og skaldyr ad libitum i Vestsverige

$
0
0

Hvad er der med den der svenske skærgård og har svensken virkelig noget at byde på, som vi ikke finder hjemme i vores egen andedam. De spørgsmål og mange flere har vi sat os for at besvare, når vi over 10 dage, af 3 omgange, fordelt på 3 forskellige områder, spiser og drikker os igennem vores naboland mod øst.

Artiklen præsenteres i samarbejde med VisitSweden. Familiefaren har allerede guidet jer igennem Småland. Jeg er dog slet ikke i tvivl om, at jeg trak det længste strå, da der stod Vestsverige på min rejsedestination! Hvis Grebbestad, Fjällbacka og Smögen ikke lige vækker minder, kan jeg fortælle, at vi skal ca. 2 timers Volvo-kørsel nord for Gøteborg – en by jeg faktisk har besøgt flere gange og også varmt kan anbefale som gastronomisk destination.

Færge eller fly?

Når nu man bor i Aalborg, virker det oplagt at tage bilen til Frederikshavn, men da der i længere tid ikke har sejlet hurtigfærge på ruten Frederikshavn-Gøteborg, er tre en halv time på havet altså et no-go for en utålmodig gastromand. Så umenneskeligt tidligt op, ud i danmarks dejligste lufthavn, et kort pitstop i København, inklusiv kaffeoptankning og opsamling af mine to partners in crime fra Foodscene og kl. 09:00 står vi hos Hertz i Göteborg Landvetter Airport og venter på vores Volvo, der skal transportere os sikkert og effektivt rundt de kommende 3 dage.

Bare en hurtig gang husmanskost...

Fotograf-Morten sæter sig bag rattet og snart snor volvoen sig igennem det smukke svenske landskab. Hurtigt finder vi ud af, at vi faktisk har god tid inden 1. punkt på programmet, så det tager ikke mange ordudvekslinger for 3 madører at blive enige om, at vi sagtens kan nå en hurtig frokost. Valget falder på restaurant Telegrafen i Grebbestad, der skulle lave en god, gedigen omgang traditionel svensk husmanskost – lige hvad vi er i humør til. Jeg tror, vi er semiheldige og får det eneste tomme bord i restauranten. Som så mange gange før, er jeg lige dele imponeret og overrasket over vores brødres spise-ude-kultur. Indretningen i den gamle telegrafstation er vist det man kalder rustik og komforten er til at overse, men her er hyggeligt og der er en fantastisk stemning taget i betragtning af, at vi sidder her kl. 13. Mine rejsevenner bestiller en klassisk, svensk pannbiff, mens jeg selv hopper på en fiskesuppe, der skal vise sig at være af typen mandfolkeportion! Til at skylle det hele ned med, får vi lokale øl fra Grebbestad bryggeri i glassene. Fiskesuppen er dejlig cremet med en sødlig smag, der indikerer en base lavet på blåmusliger, tilsat rigelige mængder grädde (fløde). Suppen er toppet med masser af fisk, muslinger og rejer og naturligvis, fristes man til at sige, MASSER af frisk dild! Hvis du ikke er en dildpige, kan du i øvrigt godt få det lidt hårdt i den svenske skærgård – dill with it! Nå ja, brød, smør, salat, vand og tyttebærsaft forsynede man sig selvfølgelig selv med i baren – det er sgu da et hyggeligt koncept! Tiden løber og vi haster videre mod kysten, hvor Jonas venter på os.

Seaweed Safari

Indrømmet, jeg var en anelse skeptisk, da jeg fik at vide, at vi skulle på Seaweed safari (Seaweed safari lyder bare federe end tangsafari, right?). Jeg forestillede mig noget i retningen af en vindblæst tur i en jolle med en eller anden anordning i hånden til at ”fange” tangen op af vandet med, anført af en svensk udgave af Søren Ryge – jeg skulle blive klogere. Oplevelsen skulle vise sig at blive noget helt andet og noget vi snakkede om igen og igen på resten af turen. Vi mødes med vores Seaweed safari guide Jonas udenfor den gamle toldbygning, og nu tilholdssted for Jonas og kones tangeventyr Catxalot. Jonas er tidligere bibliotekar, men båda han og kone valgte at sige deres jobs op og det samme med lejligheden i Gøteborg – alt sammen for at jagte eventyret i den vestsvenske skærgård. Det viser sig hurtigt at Jonas er en passioneret mand. Passioneret omkring tang – i alle afskygninger! 12 timer efter vækkeurets insisterende ringen, står vi endelig på skæret imens Jonas er ved at trække i våddragten – altimens bølgerne skår indover klipperne. Kort forsvinder Jonas i bølgerne og vi ser ham kun, når han er oppe for at trække luft – og der går skræmmende lang tid imellem… Kort efter er Jonas tilbage på skæret med sækken fuld af seaweed. Som vi sidder der på skæret bliver tang lige pludselig det mest interessante i hele verdenen – også selvom det ikke smager af det store i sin pivfriske form – det skal hjem og tørres før de rigtig interessante dufte og smager melder sig. Vi vil have mere og inden jeg får set mig om, er vi sgu på vej i Kattegat. Jonas når lige at kaste et par dykkerbriller og snorkler (han havde åbenbart set det komme) efter os på vej i vandet. På trods af århundredets danske sommer, har denne gastromand ikke været i havet en eneste gang. Det skulle der åbenbart en gang svensk tang til at lave om på. Og heldigvis for det, for det var en overraskende fantastisk oplevelse at dykke i det kolde og klare vand og se tangen stå i sine oprindelige omgivelser. Kæmpe anbefaling herfra! På vej tilbage til toldbygningen er vi helt oppe at køre over oplevelsen. Smagsprøverne, som Jonas’ kone stod klar med, fuldendte oplevelsen og understregede, at der ikke bare var tale om en sjov gimmick og at tang er langt mere end makiruller. Flere af sorterne udvikler de vildeste dufte og har masser af umamismag, hvorfor tang også er på vej til at gøre sit indtog på vegetarscenen. Den hollandske Weed Burger på Smukfest, står stadig knivskarpt i erindringen, som den bedste vegetarburger, jeg nogensinde har smagt (næstefter min egen naturligvis;-) Den ultrasprøde tangskål med fed creme fraiche, ”tangrogn” og kapers af tang fuldendte indtrykket og satte et perfekt punktum for tangturen.

Everst Sjöbod

Facaden på Everts Sjöbod gør ikke umiddelbart meget væsen af sig og ligger nærmest skjult bag gæsternes store Volvoer. Hvis nogen skulle være i tvivl er vi altså stadig i Sverige. Som billedet afslører, ligger hotellet helt unikt og er nærmest bygget på vandet. Everts tilbyder, udover muligheden for en morgendukkert lige uden for døren, østers-, hummer-, krabbe- og makrelfiskeri. Vi ankommer dog sidst på eftermiddagen og nøjes med en omgang østers inkl. en indførelse i østersåbningens ædle kunst.

Grebys og den svenske ungdomsfilm

Østersåbningen har pirret vores smagsløg og vi er sultne efter mere. Vi hører rygter om en hotelrestaurant med masser stemning og endnu flere friske skaldyr i nabobyen Grebbestad. 5 minutter senere sidder vi midt i en svensk sommerungdomsfilm – sådan føles det i hvert fald, som vi triller afsted på hotellets cykler, forbi det ene mere idylliske hus end det andet, høje efter dagens oplevelser og med udsigt til fere af slagsen. Vi ankommer til en propfyldt restaurant, men får os klemt ned i et hjørne. Der er flere selskaber i restauranten og det med stemningen var i hvert fald korrekt. Inden længe står der en Aperol Spritz foran mig og jeg drikker den, som om det pludselig var min favoritdrik. Kortet er en blanding af klassikere og asiatisk inspirerede retter. Vi hopper hurtigt på en gang blandet skaldyr bestående af søkogte rejer, røgede rejer, jomfruhummere og blåmuslinger. Hertil brød, smør og den bedste aioli jeg har smagt udenfor Spanien. Det føles som om, de har serveret netop denne type mad på Grebys i generationer. En af foodscene-drengene bestiller Sancere og det fungerer fremragende til at skylle de lækre skaldyr ned med. Vi er egentlig mætte, men må liiiige smage yderligere et par retter, der bare bekræfter indtrykket af et køkken der kan deres håndværk. Tiden flyver og pludselig er vi de sidste gæster i restauranten. Efter en afsluttende avec fortsætter vi ud i den lyse svenske nat på vores lånte cykler. Men meget mere om det i næste indlæg...
Viewing all 226 articles
Browse latest View live