Quantcast
Channel: Webmasteren , skribent på Gastromand.dk
Viewing all 226 articles
Browse latest View live

Jagten på Danmarks luksusfestival: De 3 nominerede er

$
0
0

3 måneders jagt er afsluttet. Vi har spist, drukket og festet os igennem det danske festivallandskab i Jagten på Danmarks luksusfestival! Konkurrencen har været skarp og efter en seriøs omgang votering er vi nu klar til at afsløre de 3 nominerede til titlen som Danmarks luksusfestival.

  [divider]Musik i Lejet [/divider]   Glem alt om Skagen i uge 29. Ved toppen af Sjælland ligger Tisvildeleje. Det vælter ind med lækre biler, rosévin og festglade mennesker, og det er også her, vi finder Musik i Lejet. MIL er garanti for knaldende solskin, smukt vand, sand og fuld fart på musikken. Men også på den gastronomiske side leverer MIL høj kvalitet hele vejen rundt - der er styr på råvarerne, tillavningen og vi finder alt hvad et gastromandhjerte kan begære af luksusmad og drikke.   [divider]Heartland [/divider]   Heartland er alt andet en franske hotdogs, slatne fritter og dovne fadøl. Nej Heartland byder istedet på 5-retters middag, hummerhotdogs, en muslingebar, naturvin, specialøl og champagne ad libitum. På Heartland mødes hippierne, med Østerbro-segmentet og krydres med det grå guld. Her er ingen smalle steder, men masser af plads og luksus. Heartland er eventyrlig og skal ikke køres på budget. Luk øjnene, når du kører kortet igennem og du har alle forudsætninger for en ægte luksuriøs festivaloplevelse.   [divider]Smukfest [/divider]   Skal du nå hele vejen rundt på Smukfest, skal du tidligt ud af festivalteltet. Vi snakker godt og vel 80 spisesteder og 60 barer. På madscenen har Smukfest alt i højden, bredden og dybden. Men Smukfest leverer også det måske bedste festivalmad anno 2018. Der er ingen tvivl om, at Smukfest har givet det gastronomiske niveau en SERIØS overhaling og selv for de mest grovædende, turbodrikkende gastromænd virkede overflødighedshornet uudtømmeligt. Smukfest er en pioner. En pioner der ofte har vist vejen, når det drejer sig om den luksuriøse festivaloplevelse. 2018-udgaven efterlod indtrykket af en festival, der stod strammere end nogensinde. Stort tillykke til de 3 nominerede!

REJSEGUIDE: Ta’ med på fisketur efter verdens bedste jomfruhummere

$
0
0

Er du lige så pjattet med jomfruhummere, som os, så tag med på fisketur i den vestsvenske skærgård efter verdens måske bedste jomfrhuhummere - jeg lover det bliver godt!

Artiklen præsenteres i samarbejde med VisitSweden. Sidst vi skiltes var vi på vej ud i den svenske nat. Det blev til et kort, men underholdnede besøg på den lokale bar i Grebbestad, hvor særligt de norske turister gav den fuld gas. På dag 2 havde vi desværre en tidlig date med en hummerfisker. Desværre, fordi det betød, at vi måtte tage den ellers lækre morgenmad på Everts Sjöbod to-go.

Ingmar, Mira og jagtens på verdens bedste jomfruhummere

Efter en kort tur i Volvoen, som vi efterhånden er blevet ret gode venner med, står vi på kajen i Fjällbacka og trykker hånd med Ingmar – I know, det bliver ikke mere svensk! Ingmar er Jomfruhummerfisker og kaptajn på fiskekutteren Mira. Foran os venter nogle timer på havet i jagten på, hvad Ingmar kalder, nogle af verdens bedste jomfruhummere. [caption id="attachment_49936" align="aligncenter" width="1024"] Lets go fishing...[/caption] Se mine rejsekammeraters lækre video fra fisketuren: Ingmar leverer jomfruhummere til en række af de skandinaviske toprestauranter. Og på vej mod havn fik vi syn for sagen. Ingmar søkoger sine jonfruhummere i bestræbelserne på at bibeholde friskheden og spændstigheden i kødet. Og for fanden hvor det virker. Aldrig. Som i ALDRIG har jeg smagt jomfruhummere, som dem vi satte til livs ombord på Mira. Lige der midt i den vestsvenske Skærgård. Uden andet end en lunken kildevand at skylle dem ned dem. Verdens bedste brunch! https://www.instagram.com/p/Bmk4QEVFuMA Hemmeligheden bag den suveræne smag og konsistens, er, ifølge Ingmar kombinationen af det kølige vand og indfangningen i ruser, der er en tidskrævende proces, men det hele værd! Af med hovedet. Ud med halen. Haps. Repeat! Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at vi, lige der, ikke drømte om et glas kølig Bourgogne til at skåle i (og måske lige tage de sidste efterveer fra aftenen før…), Men på den anden side, fungerede jomfruhummerne helt perfekt i sig selv. Mht. Bourgognen skulle vi få revanche senere på aftenen…

Hike og frokost i Fjällbacka

Tilbage på havnen i Fjällbacka tager vi et hurtigt hike igennem Kungsklyftan (du ved den fra Ronja Røverdatter…). Det kunne jo være, at man kunne samle appetit til en lille frokost på havnen. Pludselig står vi på toppen af Vetteberget med udsigt over både Fjällbacka og skærgården. Vestsverige du gør det godt! Vi kan ikke undgå at bemærke de mange kinesiske turister på havnen. Forklaringen viser sig at være simpel: Skuepilleren Ingrid Bergman har boet i byen og kaldte den paradis på jord; forfatteren Camilla Läckberg voksede op i Fjälbacka og en række af hendes romaner tager sit udgangspunkt i og omkring byen. Turen til toppen har, som håbet, gjort os småsultne og vi slår os ned udenfor Bryggan Café & Bistro, hvor vi har en fremragende udsigt over havnen i Fjällbacka. Vi kunne selvfølgelig have valgt pizzaen med friskfangede rejer, creme fraiche og frisk dild, men ryger på en gang pizza og burger – ikke specielt svensk eller lokalt, men det var som om der alligevel ikke rigtig var noget der, rent kulinatisk, kunne overgå jomfruhummeroplevelsen ombord på Mira lige med det samme. [caption id="attachment_49934" align="aligncenter" width="1024"] Bare en hurtig frokost...[/caption] Mætte og tilfredse sætter vi kursen mod Smögen, hvor der skal tjekkes ind på et af den svenske vestkysts mest ikoniske hoteller.

Smögens Hafvsbad

Fra hovedindgangen ser Smögens Hafvsbad ikke ud af meget. Men allerede i receptionen emmer hotellet af ægte badehotelstil, som vi kender det fra Ruths hotel i Skagen eller Svinkløv Badehotel, dengang det stadig stod smukt ved Slettestrand. Rigtig imponerende bliver hotellet, da vi går igennem den store diningsal, ud på den højtliggende træterasse og om på bagsiden af hotellet. [caption id="attachment_49945" align="aligncenter" width="1000"] Foodscene in action...[/caption] Smögens Hafvsbad er kendt for sit lækre spaområde, og hvad er mere oplagt end at teste det for at samle appetit inden middagen. Vi nupper en flaske Gamay fra baren, tager den med ud på den store terrasse og nyder både vin og udsigt og begynder så småt at glæde os til aftenens middag, der skal indtages på Skäret, der skal vise sig at være meget mere end, men først og fremmest en fremragende restaurant med en karismatisk køkkenchef. [caption id="attachment_49946" align="aligncenter" width="1000"] Skål i Skærgårdens solskin[/caption] Mere om det i næste indlæg...

REJSEGUIDE: En aften på Skäret som vi sent vil glemme

$
0
0

Vi befinder os stadig i Smögen, på den svenske vestkyst, nord for Gøteborg. Vi har dykket efter tang. Vi har fisket jomfruhummer. Men nu er vi tilbage på hjemmebanen - i en toptunet restaurant med det næste svenske stjerneskud bag gryderne.

Artiklen præsenteres i samarbejde med Vistisweden. Smögen er kendetegnet ved sin 600m lange kaj, hvor gamle fiskerhytter ligger side om side med turisttingeltangel. Den lille by er blandt den svenske vestkysts mest populære turistdestinationer. Og efter 24 timer i Smögen forstår vi hvorfor. Den lille by kan vel bedst sammenlignes med Skagen. Vi er midt i august og får at vide at den korte sommersæson allerede synger på sidste vers. Hvis det er rigtigt, kommer vi helt sikkert tilbage for at opleve Smögen i højsæsonen! Vi vrider de sidste dråber ud af Gamyaen på Smögen Hafvsbada terasse og sætter, uden de store forventninger, kurs mod Smögens havneområde og Skäret. Skäret kalder sig selv Krog & Pianobar, men også Café, bistro og bageri. Advarselslamperne blinker lidt pga. den manglende fokusering, men de skulle hurtigt vise sig at blive godt og grundigt slukket.

Skäret Krog & Pianobar

Skäret ligger praktisk talt på kajen i Smögen med lystbådene liggende lige udenfor døren. Det ser lovende ud! Aftenrestauranten holder til på 1. salen, så vi smutter op ad trappen og bliver vist til et bord ved vinduet med udsigt til livet på havnen. Vi bliver vi taget i mod af køkkenchef det unge stjernefrø Thomas Sjögren, tidligere Chef of the Year i Sverige, anfører på juniorkokkelandsholdet og meget mere. Hurtigt har vi både champagne i glasset (i form af Charles Heidsieck, Brut Reserve) og kaviar på tallerken - lad os da bare indføre det som en form for standardvalkomst på alverdens restauranter. Kaviar-servering giver minder om signaturretten på Søllerød Kro – og det er et kæmpe kompliment!

Perfekt Pilgrimsmussla

Hvor kaviar-serveringen (og boblerne) får fyret op under os, får den næste ret os helt op at ringe! Pilgrimsmussla (det lyder bare langt federe end grillet kammusling, ik’?) med hollandaise på brunet smør, dashi på røget makrel og rå champignon. Jeg vil vove den påstand, at jeg ikke har fået rå champignon på restaurant siden i salatbaren på Jensen’s, da det stadig fandtes tilbage i 90’erne. Og selvom champignonerne var gode, spillede hverken første eller anden violin. Det gjorde til gengæld de superb tilberedte stykker kammusling svøbt i den lækreste hollandaise sauce – det lyder grotesk og det smagte grotesk – godt! https://www.instagram.com/p/BmmBpNKF-pj Hvordan matcher man sådan en ret i et glas? Hvid Bourgogne, tænker du (og jeg)! Og det havde været det sikre valg. Riesling med alder er det frække valg! Nogle gange skal man bare finde en god vin til en god ret – sværere er det ikke. Og med Kloster Eberbach, Riesling ”baiken”, 2011 var servering og vin suveræn hver for sig og det ændrede sig bestemt ikke ved at sætte dem sammen! [caption id="attachment_50085" align="aligncenter" width="1000"] Mmmmmm Riesling[/caption] Herfra kunne alt være gået galt og det havde stadig været en god aften. Men vi tager selvfølgelig det hele med og selvom kammuslingen havde sat baren højt, skulle det selvfølgelig ikke forhindre Thomas Sjögren og team i at overgå den. Første forsøg består af rå helleflynder med yuzumayo, indkogte svampe, sprød jordskokkechip, rå agurk og dild – vi er vel i Sverige?! Igen er vi ude i ren feel good – uden at nå samme højder som med kammuslingen. ”The devil is in the detail” og det samme er forskellene imellem Danmark og Sverige. En af de små forskelle er, at svenskerne ikke er bange for at bruge eksempelvis rå agurk eller champignon, grøntsager der er pænt yt (i mangel af et bedre udtryk) i Danmark, i en servering på en gourmetrestaurant. Man skulle næsten tro at Thomas havde gjort sin research for næste servering byder på en Gastromand-favorit: Tatar! Tatar af okse med syltede og friterede skalotteløg, miso, seaweed og sprød rischip. Kunsten i en tatarservering består i at holde serveringen simpel og for gud skyld ikke overdøve selve kødet. Det lykkedes på Skäret, hvor samtlige elementer bar tataren i en kongetrone! Når der så kommer moden bourgogne i glasset i form af Nicolas rousignol, bourgogne rouge, 2008, ja så er der ikke meget andet at sige, end: Gastromand approves! På det her tidspunkt er det slået fast: Aftenen er en succes! Nyd i øvrigt lige vores rejsekammerater fra Foodscenes lækre produktion fra aftenen:

Hvor intet vover…

Vi insisterer på at komme i køkkenet for at se, hvor magien opstår. Heldigvis er teamet friske. Vi bliver temmelig overraskede, da vi kommer ud i et køkken, hvor der knap er plads til os og da slet ikke vores kameraer. Kæmpe respekt til alle kokke derude, der hver dag tryller i køkkener på halv størrelse af et dansk samtalekøkken. Thomas fortæller, at han er temmelig old school, når det kommer til hans hovedretter; kunden må ikke gå sulten fra hans restaurant og her har hovedretten en vigtig opgave. [caption id="attachment_50087" align="aligncenter" width="1000"] Vi er rykket i køkkenet[/caption] Og hvor retterne indtil nu har fremstået simple og skarpe med forholdsvis få elementer på tallerkenen, gør det modsatte sig nu gældende. Torskeryg, små, kogte kartofler blomkål, friteret brød, kantareller, stenbiderrogn, syltede løg og, ja du gættede det, dild! Det kunne meget vel være blevet noget værre rod, men når hver enkelt råvare er tilberedt til perfektion (kartoflerne er eksempelvis de bedste jeg har fået i år og jeg synes ellers, at jeg er blevet en ret habil kartoffelkoger…), er det bare at læne sig tilbage og nyde de mange forskellige smage og teksturer. [caption id="attachment_50073" align="aligncenter" width="1000"] Chefen[/caption] På det er tidspunkt er vi blevet ret forkælede mht. vinen og derfor er det da også semigenialt at smide en Napa Chardonnay fra Clos du val i glasset  - ikke så meget jazz, men bare god bældevin til at skylde torsken ned med! Ethvert godt måltid starter med champagne og slutter med dessert. Således også denne aften på Skäret. På dette tidspunkt, er der dog efterhånden kommet så meget gang i pianoet, at pianobar-delen af Skäret trækker mere i os end Krog-delen. Nu tænker du sikkert ”Pianobar, er det ikke sådan noget man finder på et halvslidt Radisson-hotel?” Og jo det er det. Men i modsætning til hoteludganve, fungerer konceptet på Skäret. Pludselig er, det der var en gourmetrestaurant, omdannet til en mellemting mellem en cocktailbar, natklub og en coverband-koncert. [caption id="attachment_50078" align="aligncenter" width="1000"] Pianoet mens der stadig var nogenlunde ro i restauranten[/caption] Vi tester på skift bartenderens og sommelierens evner og Thomas improviserer en svensk whisky-smagning efterfulgt af en gin-ditto. Alt spiller og da pianodrengene spiller Drömhus – Vill Ha Dig for anden gang, føles det som om bygningen har tænkt sig at styrte sammen om ørene på os. Selv det havde været perfekt på dette tidspunkt.

...Og Musselbaren

Skråt over for Skäret, på den modsatte havnekaj ligger Musselbaren, som vi lige akkurat nåede fordi inden Volvoen vendte kølerhjelmen sydpå mod Gøteborg. Musselbaren ligger, som Skäret helt ud til kajen og med den lækreste terasse, hvor jeg forestiller mig, at der er blevet skyllet nogle liter rosé ned i løbet af sommeren. Når du går op af trappen, træder du, rent ud sagt, ind i en pisse lækker indrettet restaurant. Nogen har haft en ekstraordinær sikker indretningshånd – mørke farver og kombinationen af kongeblå og brun giver restauranten et eksklusivt udtryk. https://www.instagram.com/p/Bmnl_LxlqBo Restauranten serverer, surprise surprise, muslinger – nærmere bestemt blåmuslinger i forskellige afskygninger. Så er du til blåmuslinger er Musselbaren et must! Min personlige favorit var i øvrigt klart Musseltacoen med friteret blåmusling – den er noteret. Kommer du til Smögen (og det gør du nu…) og har du god tid, så besøg dem begge. Hvis ikke, så besøg Skäret. Aftenen på Skäret bliver det moralske punktum på 3 dages tour de force på den Svenske vestkyst i og omkring Grebbestad, Fjällbacka og Smögen – en treenighed der varmt kan anbefales til en forlænget weekend! Ps. Thomas Sjögren serverer i øvrigt Sveriges bedste rejemad i Ceféen til frokost. Men den må du selv op og opleve- god tur! :)

Hjemmelavet rødkål à la Gastromand

$
0
0

Til min skræk opdagede jeg, at vi aldrig fik lukket den hellige julecirkel; langtidsstegt and, brunede kartofler, ande-jule-/brun sovs og rødkål! Hvis du lover at holde den for dig selv, skal du få min familieopskrift der har gået i arv lige siden rødkål var hvide.

Der er såden set ikke så meget at betænke sig på, men jeg vil godt garantere, at du aldrig ALDRIG går tilbage til den triste omgang rødkål, du finder i plastikspanden! Rødkålen kan laves i forvejen og varmes op til servering. Og husk så, som med alt andet mad juleaften:
  • Smag undervejs, så du er sikker på at få den ønskede konsistens - rødkål må gerne have lidt bid, hvis du spørger mig
  • Smag til umiddelbart før servering
  • Rødkål skal hverken serveres kold eller rygende varm, men lige midt imellem
 
3.6 from 5 reviews
Hjemmelavet rødkål à la Gastromand
Forfatter: 
Kategori: Tilbehør
Køkken: Dansk
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 1 kg rødkål
  • 1-2 æbler
  • ⅕l eddike
  • 5 spsk balsamicoeddike
  • 150g sukker
  • 2 stjerneanis
  • 2 lauerbær
  • Lidt ingefær
  • Lidt Allehånde
  • Lidt andefedt - alternativt smør
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Snit rødkål i ca. ½ cm tykke strimler
  2. Varm andefedt i en stor tykbundet gryde
  3. Steg rødkål i andefedtet i ca. 5 min.
  4. Tilsæt resten af ingredienserne og lad det småsimre i ca. 20 min.
  5. Smag til med salt, peber og evt. mere sukker og eddike
  6. Fisk stjerneanis og lauerbær op og server!
  Velbekomme og glædelig jul!

Hasselback kartofler – opskrift på perfekt tilberedte kartofler

$
0
0

Indrømmet, jeg har aldrig været kæmpefan af Hasselback kartofler - jeg kunne simpelthen ikke se lyset. Lige indtil i år, hvor jeg satte mig for at lave de perfekte Hasselback-kartofler! Og jeg tror sgu det lykkedes!

Jeg kan huske, at i min 80'er barndom var Hasselback kartofler lig med gæster - det var festmad! Men hvornår har du sidst set Hasselback kartofler på menuen på en restaurant? Nej vel? De var store i 80'erne - nu er det på tide, de får en velfortjent tur i rampelyset igen. The Hasselbaclks are back! FUN FACT: Vidste du i øvrigt at Hasselback kartofler er en svensk opfindelse og navnet stammer fra restaurant Hasselbacken i Stockholm, hvor de første gang blev serveret af kokken Leif Elisson? Tilberedt perfekte bliver dine Hasselback kartofler ultrasprøde på ydersiden og silkebløde indeni - med andre ord: Chips møder bagt kartoffel - yum!
Hasselback kartofler - opskrift på perfekt sprøde kartofler
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
Udstyr
  • 2 træspisepinde el. lign.
Ingredienser
  • 2 kg kartofler
  • 100g smeltet smør
  • Olivenolie
  • 3-5 fed hvidløg skåret i tynde skiver
  • 1-2 kviste frisk rosmarin eller timian
  • Havsalt
Tilberedning
  1. Skrub eller skræl kartoflerne
  2. Læg kartoflerne i en skål med koldt vand i min. 30 min.
  3. Tag kartoflerne af vandet og tør dem med et rent viskestykke
  4. Skær en skive på 0.5 cm af hver kartoffel
  5. Placer skiverne med den flade side nedad på en braddepande eller i et ovnfast fast
  6. Placer kartoflen på den flade side på bordet imellem de to spisepinde
  7. Skær så tynde skiver, som dine knifeskills tillader - protip: Vend evt. kartoflen halvvejs
  8. Placer de skårede kartofler på skiverne i fadet
  9. Åbn kartoflerne ved at presse enderne lidt ned over skiven i fadet
  10. Stik frisk rosmarin og hvidløg imellem skiverne
  11. Drys med fint salt
  12. Pensl kartoflerne med rigeligt smeltet smør og olivenolie - gem lidt til at smøre undervejs
  13. Bag kartoflerne ved ca. 185 graders varmluft i 60 min.
  14. Smør kartoflerne med olie/smør et par gange undervejs
Noter og anretning
Drys hasselback kartofler med rigeligt havsalt før servering
  https://www.instagram.com/p/Brs1EG-hTJt/ [caption id="attachment_52004" align="aligncenter" width="841"] Klar til ovnen...[/caption] [caption id="attachment_52003" align="aligncenter" width="1080"] Ready to serve...[/caption] Thanks for the inspiration Kevin is Cooking! Velbekomme! Hvad er dit forhold til Hasselback kartofler?

Den perfekte Roastbeef – opskriften du har ledt efter!

$
0
0

Roastbeef (2)

Hvad skal vi med en opskrift på noget så kedeligt som roastbeef på Gastromand - tænker du... Jo det skal jeg fortælle dig: Jeg kunne ikke finde opskriften på den perfekte roastbeef på nettet, hvilket formentligt betyder, at det kan du heller ikke.

Hånden på hjertet, vi danskere gør ikke nok ud af vores roastbeef. Hvis vi ser på det engelske folk, som ellers ikke er specielt kendte for deres mad, hvilket i øvrigt er en skam - men det er en helt anden diskussion, så har de en smuk tradition for at spise "Roast beef with all the trimmings" som de så fint kalder det. Dette foregår gerne en søndag eftermiddag i efterårs eller vinterhalvåret, hvor der lige som nu er tidligt mørkt og indbudt til at spise tungt og godt! Her serveres roasten med fx hasselback kartofler med rigelige mængder olie, gulerødder a la creme og deres Yorkshirepuddings naturligvis med en god "gravy" til - se det er altså en tradition som vi her på Gastromand forstår!   [caption id="attachment_12064" align="aligncenter" width="551"]Roastbeef (2) Sådan skal en roastbeef se ud, hvis du spørger mig...[/caption]   Men nu er vi jo i Danmarks, men om du spiser din roastbeef kold på et stykke friskt rubgrød med hjemmelavet remoulade og ristede løg til frokost eller varm som en del af en hovedret hvor vi kunne lade os inspirere af englænderne, er dog helt enige om, at der er noget fascinerende ved de tynde, runde skiver rosa kød - på trods af, at de roastbeefs du kan købe i supermarkedet sjældent er lavet på de møreste udskæringer - så meget desto mere grund til at tilberede din roast nænsomt! Læs også: Hjemmelavet kartoffelsalat - den eneste opskrift du behøver! Vil du være sikker på en mør roastbeef, køber du naturligvis et stykke oksefilet og snører op.   [caption id="attachment_12065" align="aligncenter" width="300"]Roastbeef (3) Ready to roast...[/caption] Selvom opskriften ser halvlang ud, er det altså ekstremt simpelt, så læs du bare videre:) Tak til min svigerfar for inspiration!
3.8 from 17 reviews
Perfekt stegt Roastbeef
Forfatter: 
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 0,8-1 kg roastbeef
  • 1 stort løg
  • Et par laurbær og evt. enebær
  • ¼ l vand
  • ¼ l piskefløde
  • Smør
  • Kulør
  • Salt
  • Friskkværnet peber
Tilberedning
Før
  1. Ca. 3 timer før forventet spisetid, tager du den steg ud af køleskabet
  2. Salt stegen med ca. 1 tsk. salt og lad stegen stå ved stuetemperatur 30-60 min.
  3. Dub evt. stegen tør med et stykke køkkenrulle eller et rent viskestykke
Under
  1. Varm en pande op på fuld skrald
  2. Giv panden et skvæt olie
  3. Brun stegen hele vejen rundt, mens du giver den en omgang salt og peber
  4. Når stegen er brunet lægges den i en stegegryde
  5. Panden koges af med lidt vand, som hældes ved stegen
  6. Tilsæt løg, vand, laurbær og evt. enebær
  7. Læg låg på og lad stegen stå og simre til dit stegetermometer viser 55 grader
Efter
  1. Tag stegen op af gryden og stil den til side og lad den hvile utildækket 20-30 min.
  2. Mens stegen hviler fisker du løg, laurbær og evt. enebær op af vandet
  3. Tilsæt noget oksefond/bouillon og fløden og lad saucen simre mens stegen hviler
  4. Giv saucen lidt kulør
  5. Smag saucen til og jævn eller monter den, hvis du finder det nødvendigt
Noter og anretning
Umiddelbart før servering kan du varme en pande op - denne gang med en god klat smør, som du lader bruse af Steg roastbeefen i smøret og skær ud På denne måde giver du dels roasten noget smag, stegeskorpe og lidt varme
  [caption id="attachment_12066" align="aligncenter" width="400"]Roastbeef (4) Roastens tur i stegegryden...[/caption]   Ja nu tænker du nok - hvor pokker er tilbehøret, valgte jeg bare at fortære denne steg uden tilbehør, svaret er naturligvis ikke! Den blev da ledsaget af en kraftig oversøisk amerikansk carbernet, alt andet ville da være ganske ublu. Men grøntsagerne fik altså lov at holde fri i dag, sådan spiser en Gastromand nemlig - husk det derude! Men det kunne da være interessant at høre hvordan I vælger at tilberede jeres roastbeef derude?   [caption id="attachment_12063" align="aligncenter" width="551"]Roastbeef (1) En sidste tur på panden før servering...[/caption]   VELBEKOMME OG SELV TAK!

Beef Wellington à la Gordon Ramsay

$
0
0

Beef Wellingotn er ikke uden grund en vaskeægte klassiker! At kalde Beef Wellington for Fast Food er måske en tilsnigelse, men når de først har lavet det et par gange, sidder det i fingrene. Opdateret 2017 De øvrige gastromænd har moppet mig med de tidligere billeder i dette, et af vores mest populære, indlæg. Det kan jeg naturligvis ikke acceptere, så en lørdag aften var det tid til at få opgraderet lidt - om det er lykkes, vil jeg lade dig, kære læser, om at vurdere. Hvis du synes det virker uoverskueligt at begive dig i kast med denne klassiker, så vil jeg lade Gordon himself komme til orde i 2 min. - han får det til at se så dejligt nemt ud!   http://www.youtube.com/embed/QrF8G06HqaM   Jeg har længe haft lyst til at lave Beef Wellington og da jeg blev inviteret til Århus til en herreaften, skulle denne klassiker stå sin prøve og den bestod med store roser til følge! [caption id="attachment_41083" align="aligncenter" width="1000"] Beef Wellington klar til ovnen...[/caption]

Et par tips

  1. Fortæl din slagter at du skal bruge et stykke mørbrad til beef wellington, så burde han være helt med på at det skal være et regulært stykke med samme tykkelse i hele stykkets længde. Ellers må du selv i gnag med at pudse mørbraden af.
  2. Ramsay bruger en kraftig engelsk sennep - jeg synes personligt det bedste resultatet opnås ved at blande Dijon sennep med lidt honning.
  3. Wellington'en blev serveret med pommes duchesse, Brødrene Koch inspireret rødvinsglace, bagte skalotteløg og chips af artiskok.
  4. Det er næsten umuligt at undgå at butterdejen bliver blød i bunden. Nogen bruger at stege den på panden. Jeg har haft held med at benytte et forvarmet ovnfast fad før jeg overførte wellingtonen til fadet.
  5. Du kan med fordel tilberede til og med pkt. 6 under Samling dagen i forvejen
https://www.instagram.com/p/BPilyI0AS2t  
4.8 from 8 reviews
Suveræn Beef Wellington à la Gordon Ramsay
Forfatter: 
Kategori: hovedret
Køkken: Engelsk
Antal personer: 4
 
Ingredienser
  • 600g Oksemørbrad
  • En rulle butterdej
  • 400 g svampe - champignon kan sagtens bruges
  • 1 stilk frisk rosmarin
  • Ca. 100g parmaskinke
  • 2 spsk. Dijon sennep
  • 1 spsk. Brun farin - alternativt honning
  • 2 æggeblommer
  • Salt
  • Peber
Tilberedning
  1. Tag mørbraden ud af køleskabet og giv den noget salt
Sød sennep
  1. Bland sennep og brun farin
Svampe
  1. Rens og hak svampe og roasmarin fint
  2. Steg svampe og roasmarin på en tør pande indtil svampene har smidt al væsken
  3. Smag til med salt og peber
Mørbrad
  1. Varm din favoritpande op på fuld skrald
  2. Brun mørbraden på alle sider
  3. Krydr den med salt og peber
  4. Fjern mørbraden fra panden
  5. Smør mørbraden med den søde sennep
Samling
  1. Læg et stort stykke film ud på bordet
  2. Fordel parmaskinken på filmen så der er et par cm. overlap
  3. Fordel svampene på parmaskinken
  4. Læg den smurte mørbrad midt på svampene
  5. Rul stramt
  6. Køl i min. 1 time - du kan med fordel lave alt hertil dagen i forvejen
  7. Rul butterdejen ud på et stykke bagepapir
  8. Del butterdejen i ca. ⅓ og ⅔.
  9. Fjern filmen fra mørbraden og placer mørbraden på det mindste af butterdejsstykkerne
  10. Pensl butterdejskaterne med æg
  11. Brug det store stykke butterdej som låg
  12. Skær evt. ovreskydende butterdej fra
  13. Pres de to stykker sammen med en gaffel
  14. Pensl Wellingtonen med resten af ægget
  15. Rids Wellingtonen med en skarp kiv
  16. Drys med flagesalt og evt. frisk rosmarin
  17. Bag i ovnen intil kernetemperaturen er 55 grader
  18. Tag ud og hvil i ca. 15 min.
  19. Skær i ca. 2 cm. tykke skiver - brug evt. en franskbrødkniv
  Beef Weelingtonen blev serveret med Pommes Duchesse, bagte skalotteløg, chips af artiskok og rødvinsglace - så er der altså ikke et øje tørt! I glasset fik vi rigeligt 2004 Brunello di Montalcino fra producenten Camigliano   [caption id="attachment_41084" align="aligncenter" width="1000"] Så er der serveret...[/caption]   Hvad er dine erfaringer med den engelske klassiker? Kom gerne med dem i en kommentar!  

Nytår: Stegte kammuslinger og jomfruhummere med selleripuré og citroncreme

$
0
0

I sidste uge fik I opskriften på snacks fra nytårsaften, så hvad er mere naturligt end at fortsætte med forretten: Stegte kammuslinger og jomfruhummere med selleripuré, citroncreme, nødder, brunet smør og urter! forret-nytårsaften Størstedelen af retten kan forberedes i god tid (i vores tilfælde dagen inden nytårsaften), hvilket er et must medmindre du vil tilbringe din nytårsaften i køkkenet! Here we go:
4.6 from 5 reviews
Kammuslinger og jomfruhummere
Forfatter: 
Kategori: Kammuslinger, jomfruhummere, selleripuré, nødder, cintroncreme, brunet smør, urter
Køkken: Fransk
Antal personer: 8
 
Ingredienser
  • 16 kamuslinger
  • Min. 24 jomfruhummerhaler
Selleripuré
  • ½ knoldselleri
  • Ca. ½ l sødmælk
Brunet smør med nødder
  • 1 pakke smør
  • 1 håndfuld hasselnødder eller andet
Citroncreme
  • 2 usprøjtede citroner
  • Vand
  • Sukker
Urter
  • Vi brugte hvad vi kunne få fat i - Brøndkarse, karse, purløg og dild
Tilberedning
Selleripuré - kan laves i forvejen
  1. Knoldselleriet skrælles og skræres i grove tern
  2. Smelt lidt smør i en gryde - med plads til selleri og mælk
  3. Tilsæt selleristykkerne og lad dem sautere et par minutter i smøret uden de bliver rigtig brune
  4. Hæld sødmælk over så det dækker
  5. Skru ned på ca. ⅓ varme og lad det simre let i 30 minutter eller indtil selleristykkerne er møre
  6. Si mælk fra i en skål
  7. Smid selleri i en blender og tilsæt lige præcis nok mælk til at blenderen kan køre puréen helt glat
  8. Smag til med salt og syre (citron eller en form for lys eddike) og evt. hvid peber - sort misfarver puréen
  9. Umiddelbart før servering opvarmes puréen
Brunet smør med nødder - kan laves i forvejen
  1. Del nødderne i halve eller hak dem groft
  2. Brun smøret - når der lægger sig et mørkt lag på bunden og smørret dufter og smøger af nødder hælder du det over i en beholder og stiller til side til du skal bruge det
  3. Umiddelbart før servering varmes smørret op og nødderne tilsættes
Citroncreme - kan laves i forvejen
  1. Citronerne skæres i skiver og koges i vand og sukker i 2-3 timer eller til de er møre
  2. Vandet sies fra og citronerne får en tur med Bamix'en, hvorefter du har den lækreste letsyrlige creme
  3. Fyld cremen i en sprøjte- eller frysepose
Kammuslinger
  1. Klargør kammuslingerne og lad den evt. tørre på et stykke køkkenrulle eller rent viskestykke
  2. Drys dem med lidt salt og lidt mindre sukker
  3. Varm en pande (gerne sliplet) op for fuld skrald
  4. Tilsæt lidt olie
  5. Steg kammuslingerne hårdt på hver side, indtil de har fået en fin karamelliseret overflade - giv dem gerne lidt ekstra salt under stegningen
  6. Tag den af panden og læg dem til side
  7. Ummidelbart før servering varmes en pande op med en go' klat smør og kammuslingerne vendes heri
Jomfruhummerhaler - tilberedes umiddelbart før servering
  1. Varm en pande godt op (lige under max)
  2. Tilsæt en go' klat smør samt jomfruhummerhalerne og skru helt op for panden
  3. Lad dem stege 1-2 minutter, mens du vender dem på panden eller til de begynder at tage stegefarve (som bilelder afslører, havde jeg ikke fået skruet højt nok op for varmen)
  4. Giv dem lidt salt
Urter
  1. Umiddelbart før servering plukkes urterne, skylles nænsomt og tørres på køkkenrulle
Noter og anretning
Tallerkenerne varmes. Giv hver tallerken en spiseskefuld puré og træk puréen på tværs af tallerken med bagsiden af skeen. Sprøjt et par eller tre med citroncreme ud ved siden af cremen. Fordel kammuslinger og jomfruhummere jævnt udover puréen. Hæld en spiseskefuld brunet smør med nødder udover tallerkenen. Afslut med rigeligt med urter og drik et glas Planeta Chardonnay til:)
Velbekomme!

Chili con Carne – den ultimative opskrift

$
0
0

Efter at have cravet en Chili con carne, som jeg så den første dag på Skanderborg festivalen, skulle den endelig afprøves på festivalens sidste dag - troede jeg! Chili con carne tager tid og derfor var søndagens chili ikke klar til en gastromand - ærefuldt men skuffende i situationen!

Chili con carne er populær i store dele af verden, men i de amerikanske sydstater i særdeleshed, hvor retten er "nationalret" i Texas.

Traditionelt bestod retten af skært eller hakket oksekød, løg, chili, hvidløg og spidskommen. Blandt de mest populære tilføjelser er tomater og bønner - faktisk diskuteres det stadig om en rigtig chili indeholder bønner. Faktum er, at Chili con carne ikke må indeholde bønner i de populære Chili con carne konkurrencer i USA.

Dagen efter festivalen måtte jeg så selv i gang. Dagens første 5 timer blev brugt på at researche blev og inspirationen blev fundet i Jamie Olivers America, Heston Blumenthals In Search of Perfection og på Grydesken.dk.

  • Heston Blumenthal gav inspiration til at bruge Bourbon, som giver sødme, kompleksitet og lidt røg, samt at slutte chilien af med en "chilismør" - en chilismør der bl.a. indeholdt lime for at give chilien lidt syre. Denne syre har jeg valgt at tilføre i form af en mango/abrikos-salsa med limesaft.
  • Jamie Oliver gav inspiration til at bruge kaffe og større stykker skært kød, som efterfølgende trækkes fra hinanden.
  • Grydeskeen.dk gav inspiration til en simplere fortolkning af Hestons MEGET avancerede fremgangsmåde.

 

[caption id="attachment_10116" align="aligncenter" width="550"] Første forsøg uden hakket kød...[/caption]

 

Som sagt tager en rigtig Chili con carne tid og Gastromands udgave er ingen undtagelse - påregn ca. 4 timer alt i alt...

Da jeg jo jagtede den ultimative Chili con carne, blev der ikke sparet på varerne - Ægte Valrhona-chokolade, luksuskaffe fra Colombia, god amerikansk Bourbon og ikke mindst en håndfuld forskellige chili. Ingen af delene er dog et must og du kan naturligvis vælge at skrue op og ned, hvor du ønsker det.

 

[caption id="attachment_10118" align="aligncenter" width="550"] Ja jeg har glemt hvad hver enkelt hedder - er du tilfældigvis ekspert?[/caption]

 

Enough talk! Here we go...

 

4.5 from 18 reviews
Gastromands ultimative Chili con carne
Forfatter: 
Kategori: Hovedret
Forberedelsestid: 
Tilberedningstid: 
Total tid: 
Antal personer: 6
 
Ingredienser
Chiliblanding
  • 2 tsk. tørret chili
  • 4 tsk. røget eller sød paprika
  • 2 tsk. spidskommen
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk. sort peber
  • 1 tsk salt
  • ½ stjerneanis
Chilismør
  • 50 g smør
  • 1 dl rapsolie
  • ⅓ af dine 5 chili - skåret i ringe
  • 2 laurbær
  • 1 spsk. ketchup
  • 1 spsk. Worcestershire sauce
Chili con carne
  • 1 kg. oksebov, bryst el. lign.
  • ⅔ af dine 5 forskellige chilier - hakket
  • 3 forskellige peberfrugter
  • 2 gulerødder
  • 2 store rødløg
  • 5 fed hvidløg
  • Tomatpure
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl Bourbon
  • 2 kopper kaffe
  • 25 g mørk chokolade
  • 2 spsk brun farin
Mangosalat
  • 1 mango
  • 3 abrikoser
  • ½ finthakket rødløg
  • Lidt finthakket frisk chili
  • Saft fra ½ lime
Øvrigt
  • Go' creme fraiche - i dette tilfælde Thise 18%
  • Et godt blødt brød - Heston bager et cornbread, jeg købte et Naanbrød:)
Tilberedning
  1. Start med at præparere samtlige ingredienser til Chili con carnen og kom dem evt. i små skåle:
  2. Puds kødet fri for evt. sener og skær det i stykker på ca. 2x5 cm
  3. Skær ½ af hver af chilierne fra og skær denne del i ringe (til chilismøret)
  4. Hak de 4-5 forskellige chilier - jeg valgte at tage kerner og frøstol ud, men det er naturligvis op til din toughness:)
  5. Skær peberfrugterne i mindre tern
  6. Skræl gulerødder og skær i 1 cm tykke skiver
  7. Pil og hak rød- og hvidløg
  8. Du er nu klar til t gå i gang...
Chilismør
  1. Hæld rapsolien på en pande og varm olien op ved ca, ⅓ varme
  2. Tilsæt chiliringe og laurbær
  3. Lad ringene stege stille og roligt i olien i ca. 10 minutter (se billedet)
  4. Si olien og smid chiliringene ud
  5. Bland halvdelen af olien med smør, ketchup og Worchestershire sauce - resten af olien skal bruges til at stege i
  6. Stil chilismøret på køl
Chili con carne
Tre en halv time tilbage
  1. Varm en støbejernspande godt op
  2. Tilsæt ¼ af den resterende chiliolie
  3. Brun kort ⅓ af kødet af gangen, så du undgår at kødet koger - sørg for at panden når at varme godt op i mellem hver omgang
  4. Når al kødet er brunet og taget af panden, skruer du en anelse ned for varmen og steger rødløg, hvidløg og halvdelen af den hakkede chili
  5. Tag løg, hvidløg og chili af panden
Tre timer tilbage
  1. Rist chiliblandingen på panden og læg mærke til duften af de mange forskellige krydderurter...
  2. Tilsæt kød, løg, hvidløg, chili og gulerødder og tomatpure
  3. Lad blandingen stege i et par minutter mens du vender den med jævne mellemrum
  4. Tilsæt Bourbon og lad alkoholen dampe af et par minutter
  5. Tilsæt kaffe og hakkede tomater
  6. Læg låg på og lad retten simre minimum 2,5 time
En halv time tilbage
  1. Tilsæt de hakkede peberfrugter og bønner
Umiddelbart før servering
  1. Smag Chili con carnen til med 1-2 spsk brun farin og ca. 25 g mørk chokolade
Mangosalat
  1. Skær mangoen i mindre tern
  2. Skær abrikoserne i mindre tern
  3. Bland med løg og chili
  4. Dryp med limesaft og stil på køl til det er spisetid
Noter og anretning
Server i den store sorte støbejernsgryde midt på bordet og med rigeligt creme fraiche, godt blødt brød (eksempelvis Naan-brød), resten af de hakkede chili og RIGELiGT VAND!

Foreløbig konklusion på jagten...

 

  • Creme fraiche, det "bløde" brød og ikke mindst den syrlige/søde mangosalat spillede max som tilbehør og vil helt klart været et must fremover.
  • Chilikrydderblandingen var et klart hit og uopfordret blev der blandt gæsterne spurgt til, om der var kardemomme, lakrids og "røg" i gryden.
  • Kaffe, Whiskey og Chokolade er klart kommet for at blive i min chili con carne (og det brune farin ligeså).
  • Det skærte kød frem for det hakkede gav en anderledes ret. Næste gang forsøger jeg med skank, som jeg er sikker på bliver mere mørt.
  • Chilismøret var en sjov detalje, men udover at give chili con carnen en lækker blank overflade og mer echilismag, synes jeg ikke det gav noget, som almindelig tilsætning af ingredienserne kunne have gjort.

 

Såvel Hestons In search of total perfection og Jamies America kan i høj grad anbefales. In search of total perfection er en rigtig pageturner for madnørder!

Bøgerne kan købes på Amazon UK: Heston Blumenthal - In search of total perfection og Jamies America til henholdsvis 100 og 140 kr.

Har du erfaringer, gode som dårlige, med Chili con carne, så del dem endelig i en kommentar, så vi kan få gang i en rigtig chilisnak! :)

 

Og så er det vist tid til nogle flere billeder...

 

[caption id="attachment_10117" align="aligncenter" width="550"] Chilikrydderblanding... Bemærk ligheden med den texanske ørken...[/caption]

[caption id="attachment_10119" align="aligncenter" width="550"] Chiliringe...[/caption]

[caption id="attachment_10121" align="aligncenter" width="550"] Chili, hakket...[/caption]

[caption id="attachment_10120" align="aligncenter" width="550"] Chili i olie...[/caption]

[caption id="attachment_10122" align="aligncenter" width="550"] Chili i si...[/caption]

[caption id="attachment_10123" align="aligncenter" width="550"] chiliolie...[/caption]

[caption id="attachment_10124" align="aligncenter" width="550"] chilismør...[/caption]

VELBEKOMME!

Indlægget Chili con Carne – den ultimative opskrift blev først udgivet på Gastromand.dk.

20 suveræne opskrifter til påskefrokosten!

$
0
0

I anledningen af påsken, som står for døren, har vi støvsuget blogland for friske bud på opskrifter til den opdaterede påskefrokost - det, synes vi selv, der er kommet en fræk lille opskriftssamling af forårs- og påskeretter ud af.

Læs også: Langtidsstegt lammekølle

[caption id="attachment_15097" align="aligncenter" width="550"] Tre slags sild af Boris Bueno til Aalborg Akvavit Akademi[/caption]

Fordi I er så søde... ENJOY!

De klassiske påskeopskrifter

Opskrifterne med æg

De flydende opskrifter til påskebordet

De hippe frokostopskrifter

Opskrifterne med lam til påske

Opskrifterne med gris

Den med okse

De søde

Tak til alle vores madblogvenner for en masse lækre påskeopskrifter!

Go' påskefrokost!

Hvilken ret skal på dit påskebord?!

Indlægget 20 suveræne opskrifter til påskefrokosten! blev først udgivet på Gastromand.dk.

Bløde og søde løg – luksus med kun 3 ingredienser

$
0
0

Bløde løg er ikke en klassiker uden grund. Sødmen fra de nænsomt tilberedte løg, kombineret med en let bitterhed er og bliver en perfekt tilføjelse til langt de fleste retter.

Normalt laves bløde løg ved at skære et par zitauerløg i skiver/ringe og stege dem ved svag varme. Her tager vi en lidt andet tilgang - og har du først prøvet luksusudgaven af de bløde løg, går du aldrig tilbage!

Denne udgave gør sig godt på en tallerken, som tilbehør til næsten alt men er naturligvis helt perfekt til en god bøf eller saftig svinekotelet.

 

https://www.instagram.com/p/BuyP_FBBA8v/

 

Al kredit for denne opskrift skal gå til vores gode ven og skarpe skribent Lars Bjerregaard, der serverede disse løg for mig en gang for efterhånden flere år siden.

Opskriften kræver 3 ingredienser og er lige så simpel som resultatet er genialt.

Here goes:

Bløde og søde løg - luksusudgaven

  • 5 Bananskalotteløg
  • 1 spsk. smør
  • 1 spsk. olivenolie
  1. Flæk bananskalotteløgene i 2 på den lange led
  2. Varm en pande op ved halv varme
  3. Tilsæt olie og smør
  4. Placer løgene med skærefladen nedad
  5. Lad løgene stege i min. 10 min indtil de føles bløde når du trykker på dem
  6. Server med det samme eller flyt løgene til et ovnfast fad med stegesiden opad
  7. Varm løgene i 5 min. ved 175 umiddelbart før servering.

 

 

 

Velbekomme!

Indlægget Bløde og søde løg – luksus med kun 3 ingredienser blev først udgivet på Gastromand.dk.

Sønderjydens suveræne opskrift på solæg

$
0
0

Eksilsønderjyden har fødselsdag og bliver gud ved hvor gammel! Og det var altså vores clue til at dele en af de mest populære opskrifter fra #onebooktorulethemall med jer.

Når nu to ud af tre Gastromænd har rødder i det sønderjyske, kommer vi naturligvis ikke udenom den ærke-sønderjyske snack solæg. Tidligere var det store sylteglas med solæg en fast bestanddel på knejperne i det sønderjyske, hvor man som gæst kunne banke lidt solæg i maven, sammen med øllen og snapsen. Husk, at du skal starte minimum 2-3 dage, inden drengene kommer forbi til en gang æg og øl!

 

[caption id="attachment_33319" align="aligncenter" width="733"]Foto: Columbus Leth Foto: Columbus Leth[/caption]

 

Sønderjydens opskrift på solæg

SOLÆG

  • 20 æg – gerne små eller medium
  • Skallerne af 2 løg
  • 8 spsk salt
  • 2 l vand

SERVERING

  • Hjemmelavet sennep (se side 184)
  • Tabasco
  1. Kog æggene i 20 minutter – ja, den er god nok! Skyl æggene i koldt vand.
  2. Lad æggene køle lidt af, knus skallen let og læg dem i dine sylteglas.
  3. Kog vandet op med salt og løgskaller, som giver en god farve.
  4. Lad saltlagen køle af og hæld den over æggene – sørg for, at lagen dækker
  5. æggene.
  6. Æggene skal stå i minimum 2-3 dage, før de kan serveres. De kan holde sig
  7. i 2-3 uger.

TILBEHØR

  1. Smid sylteglassene på bordet sammen med øl og snaps!
  2. Hver mand piller selv sit æg, flækker det og fjerner forsigtigt blommen.
  3. I hullet kommer man lige så meget sennep, tabasco og eddike i, som man
  4. lyster. Peber kan også accepteres.
  5. Læg blommen omvendt på det fyldte hul (se evt. billede) og spis det halve
  6. æg i én mundfuld.

 

Solæg deler som regel vandene - enten elsker man dem eller også, ja så hader man dem (og er dermed pr. definition ikke en gastromand). Har du smagt soløg og hvad synes du om dem?!

 

Indlægget Sønderjydens suveræne opskrift på solæg blev først udgivet på Gastromand.dk.

Hjemmelavet æggesalat på 15 min. – den eneste opskrift du behøver

$
0
0

Påsken og dens mange påskefrokoster er lige om hjørnet. Du har formentlig smagt den færdiglavede udgave fra Gråsten eller K-salat, men det tager kun 15 min. at lave din æggesalat og så har tilmed mulighed for at gøre den økologisk.

Æggesalat er en undervurderet klassiker på frokostbordet og passer naturligvis helt perfekt til påskens frokostborde. Har du først én gang lavet din egen æggesalat, går du aldrig tilbage!

Lad os bare sige det som det er: De danske påske- og julefrokoster er rene kødfester. Her har du altså mulighed for at score et par billige point hos evt. vegetarer ved bordet.

Hjemmelavet æggesalat - den eneste opskrift du behøver

  • 3 øko æg
  • 2 spsk. mayo - hjemmelavet hvis du er en ægte champ (alternativt Helmanns)
  • 1 spsk. Creme Fraiche - min. 18%
  • 1 tsk. sød sennep
  • 1 tsk. madras karry
  • Lidt røget eller sød paprika
  • Sukker
  • Aromat
  1. Kog æg i 10 min.
  2. Imens æggene koger, rister du karry og paprika 1 minuts tid på en tør pande
  3. Rør en dressing af mayo, creme fraiche, sød sennep, karry og paprika
  4. Smag til med lidt sukker og aromat
Server æggesalaten i en sandwich eller på et stykke smørstegt rugbrød. Top med din favoritkrydderurt - fx. purløg eller kørvel!

 

Denne opskrift giver dig en genial basisæggesalat. Herfra sætter kun fantasien grænser.

Prøv den fx med masser af friskhakket purløg, estragon, ramsløg eller erstat creme fraichen med hytteost.

Velbekomme og rigtig god frokost!

Indlægget Hjemmelavet æggesalat på 15 min. – den eneste opskrift du behøver blev først udgivet på Gastromand.dk.

PÅSKE-PODCASTS: 3 Gastromand-favoritter til din øregang

$
0
0

Podcast-mediet er kommet for at blive og vi har alle vores personlige favoritter. Vi løber en ekstra km. på løbeturen, kører en omvej hjem fra arbejde, cykler langsommere, ja vi støvsuger måske endda ekstra grundigt - alt sammen for at høre lidt mere af vores yndlingspodcast.

Med den rette podcast i ørene, er det lige før du kan overtale mig til et besøg på Jensen's.

Danskerne har virkelig taget mediet til sig og vi kender alle til de populære podcasts. Ifølge Elektronista var de 10 mest populære podcasts i 2018:

  • Mads & Monopolet – podcast
  • Den Korte Weekendavis
  • Det, vi taler om
  • Millionærklubben
  • Her Går Det Godt
  • Mediano Special
  • anders & anders podcast
  • Fodbold FM
  • Mørkeland
  • Hjernekassen på P1

Medmindre du har boet under en sten, har du med garanti hørt en eller flere af dem. Undertegnede lytter mere eller mindre fast til 6/10. Hvad med dig?

3 mand frem for gastronomien

Men mangler der ikke et emne på den top 10, tænker du? Hell yeah! Hvor er gastronomien?

Påske er lige med stride strømme af god mad og drikke. Derfor skal der naturligvis også gastronomi i din øregang. Her får du Gastromands 3 gastronomiske favoritter - lige til at stoppe i ørene, når lammekøllen skal masseres:

1. My-Pleasure

Nicolai er, med egne ord, faldet pladask for talemediet, hvilket blandt andet har ført til en værtsrolle på Radio 100. Sideløbende udgiver han dog egne podcasts på My-Pleasure.dk, som omhandler alt fra svampeplukning til nostalgitrips, hjemture, spåmænd og naturvin - og det er her vi spidser ører.

 

I seneste afsnit interviewer Nicolai, Kristian Brask Thomsen som for ti år siden fik en idé. Idéen hed The Dinner Party og blev en realitet på Hotel Skt. Petri. Ved bordet sad Nicolai og et venskab blev til. Kristian flyttede sidenhen udenlands, og Nicolai blev hjemme. Og fulgte med på sidelinjen. Det er længe siden, de to har set hinanden, men da Brasks omrejsende gourmetcirkus havde tourstop på Restaurant Llama, mødte Nicolai op med optageapparatet. Det blev til en dialog om dengang, nu, rejsen, hjemve (eller mange på samme), kærlighed (og mangel på samme), drømme, en spermhval og herlige one-liners.

Du finder My-Pleasure podcasten her


2. Lars Bjerregaards Før vi Spiser på Heartbeats

Han har skrevet om mad for Information, Politiken, Vice Media - og i ny og næ også her på Gastromand.dk. Og udover at have landet skarpeste madpen, har Lars Bjerregaard en fløjsblød stemme.

Før vi spiser er en podcastserie, der kommer hele vejen rundt om måltidet; psykologi, antropologi, håndværk, tendenser, gæster, børn, retter, opbygning, historie anskueliggjort og belyst via samtaler med gæster, der har specialiseret sig i de enkelte emner. Mad er ikke bare det, der ligger på tallerkenen.

Du finder Før vi spiser på Heartbeats.dk


3. Til bords med Ole Troelsø

Gå med til bords, når Børsens gastronomi redaktør interviewer en række mad- og vinfolk, som har noget på hjerte. Podcast serien hedder Til bords med Ole Troelsø, og handler om samtale i et afslappet tempo - nu og da ligefrem med et glimt i øjet.

Ole har ikke travlt og du kan ikke undgå at blive kloggere på dansk gastronomi!

Du finder Til bords med Ole Troelsø på PodBean


Hvilke podcasts forkæler dine øregange?!

Indlægget PÅSKE-PODCASTS: 3 Gastromand-favoritter til din øregang blev først udgivet på Gastromand.dk.

Deviled Eggs – en perfekt pleaser på påskebordet

$
0
0

Det er efterhånden lykkedes at udbrede kendskabet, men ikke alle er lige så vilde med de sønderjyske solæg, som de sønderjyske gastromænd. Her kommer Deviled Eggs ind i billedet, som en vaskeægte crowd pleaser på frokostbordet.

 
Vis dette opslag på Instagram

 

Solæg vil altid være nr 1, men Devilled Eggs er en værdig nr 2!😈🐣 . #påske #påskefrokost #eggs #devilledeggs #gastromandextended

Et opslag delt af Gastromand.dk (@gastromanddk) den

 

Deviled Eggs - perfekte på påskebordet

  • 4 øko æg
  • 1 spsk. sennep
  • 1 spsk. mayo
  • 1 spsk. creme fraiche
  • 1 spsk. hvidvinseddike
  • Finthakket Purløg
  • Paprika
  • Chili - hakket frisk eller tørret
  • Salt
  1. Kog æg i 10 min. til de er hårdkogte
  2. Pil æggene
  3. Skær æggene på langs med en tynd kniv
  4. Pil forsigtigt blommen ud af ægget og op i en skål
  5. Bland blommer, sennep, mayo, creme fraiche, hvidvinseddike vha. af en håndmixer
  6. Smag til med salt og paprika
  7. Fyld massen i en sprøjtepose - alternativt en frysepose, hvor du klipper hul i hjørnet
  8. Sprøjt små toppe i de halverede æg - se billedet
  9. Drys med purløg og chili

 

Indlægget Deviled Eggs – en perfekt pleaser på påskebordet blev først udgivet på Gastromand.dk.


RESTAURANT ALIMENTUM: Aalborgs lille ny – med den STORE fremtid

$
0
0

Det er efterhånden overflødigt at skrive, at restaurantscenen i Aalborg boomer. Ikke desto mindre dukker den ene spændende restaurant efter den anden op i det Aalborgensiske bybillede - seneste skud på stammen er Restaurant Alimentum.

Sidst i marts var jeg på scenen i Aalborg Kongres & Kultur Center for at uddele prisen for Årets Restaurant – en prisuddeling, der havde været tæt på ligegyldig for få år siden, hvor de seriøse restauratører kunne tælles på få fingre. Nu er bileldet et helt andet.

En af de restauranter der helt sikkert kommer i spil i forhold til næste års prisuddeling, er Restaurant Alimentum. Magasinet gastro har allerede været forbi – noget der var utænkeligt for bare få år siden.

Fra Grillbar til Gourmet Restaurant

Mens vi andre stadig kæmpede med nytårstømmermænd, slog Restaurant Alimentum dørene op i den gamle grillbar i Løkkegade. Kort efter lader en invitation i indbakken. Den slags siger man ikke nej til.

 

 

Allerede inden åbningen var der opmærksomhed omkring den nye restaurant. Grunden? Simon & Søren, der står bag Alimentum var henholdsvis Restaurantchef og Ass. Køkkenchef på Aalborgs måske bedste bud på en Michelinstjerne, restaurant Tabu.

Navnet Alimentum har Søren og Simon hentet fra latin. En hurtig google-søgning fortæller, at det direkte oversat betyder mad og det er jo umiddelbart meget passende.

Maden er baseret på håndplukkede nordjyske råvarer fra småproducenterne. Fisk, spændende og veltilberedte kødudskæringer, grøntsager, frugt og mejerivarer krydret med lidt luksus som kaviar og trøfler. Oplevelsen skal være personligt værtskab. Vores gæster skal føle, at de næsten spiser hjemme hos Søren og Simon.
- Har de to ejere tidligere udtalt til Mig og Aalborg

Med andre ord var forventningerne i top, da vi, efter at have udskudt besøget et par gange, endelig lykkedes med at få afsat førstearvingen og indfandt os en aften i marts.

 

 

Det er næsten ikke til at fatte, at der indtil for kort tid siden lå en gammel grillbar i de intime lokaler. Simon og søren har selv været i gang med at renovere og resultatet er på én gang stilfuldt og moderne, men også personlig og hyggelig atmosfære.

Den store tur i madmanegen

Vi bliver taget imod i døren. Stoltheden over den lille ny (restaurant) nærmest stråler ud af Simon, der er en fremragende vært.

Vi tager plads ved en af vinduespladserne med udsigt til både køkkenet på den ene side, livet i Løkkegade på den anden. Hvor byens restauranter typisk er placeret midt i byens puls, fornemmer vi tydeligt restaurantens lidt mere tilbagetrukne placering.

 

 

Du kan vælge imellem en Tasting menu med 5 retter + snacks til 600 kr. inkl. vand og vin eller saft - eller en Alimentum menu med 10 retter + snacks til 1100 kr. inkl. vand og vin eller saft. Menuerne har en overvægt af fisk og skaldyr - præcis som det bør være, når vi er i Nordjylland - hvis du spørger mig, men også kødretter og rene grøntsagsretter.

 

Alimentum menu it is. Kæresten på saftmenu. Gastromanden på vinmenu.

 

Barnepigen skal ikke hjem foreløbigt, så vi skal naturligvis se alt hvad Søren og Simon har at byde på. Alimentum menu it is. Kæresten på saftmenu. Gastromanden på vinmenu.

Med aftenens eneste beslutning overstået, er det bare at læne sig tilbage og nyde det gode selskab. Du kan vælge at gøre det samme og nyde et par highlights fra aftenen:

Champagne, Østers og Caviar

Hurtigt har vi Champagne i glasset. Sprød J. Charpentier, NV Brut Tradition der sætter gang i smagsløgene – præcis som det skal være. Til kæresten er der Virgin Gin & Tonic på Herbie Virgin og Oh Deer Tonic.

 

Særligt champagnen spillede galop med de 4 forskellige snacks! Jeg må indrømme, at jeg er (positivt) overrasket over at se både caviar og østers blandt snacksene. Og det er da også de to serveringer der står klarest i erindringen. Molbo-østersen med æble og tang er delikat og fast som få østers jeg har smagt og særligt ”rejemaden” bestående af sprød og blød brioche med 3 små, rå rejer, caviar og peberrod viser sig at være en killer kombo!

Til næste servering fylder Simon henholdsvis henholdsvis Vain de Rû, Dominique Andiran, Cotes de Gascogne, 2017 og saft på Agurk, dild og spinat i glassene.

 

 

På tallerkenen bliver det til sæsonens første glædelige gensyn med hvide asparges, foruden taskekrabbe og en is på peberrod.

 

 

Jeg har det generelt lidt svært med taskekrabbe og is i det salte køkken. Til gengæld er jeg helt pjattet med peberrod. Derfor stjæler det perfekt formede æg af den ekstremt cremede is fuldstændig opmærksomheden imens både vin og saft bliver bældet.

 

 

Derfor bliver der også toppet op for at gøre klar til aftenens næste servering: Stenbiderrogn med kartoffel og røg, der viser sig at være en knasende, sprød, lille tærte med røget kartoffelcreme, rigelige mængder af nordens caviar og sprødt kyllingeskind på toppen. Røgsmagen deler muligvis vandene, som det også var tilfældet ved vores bord, men udover at levere en vaskeægte kioskbasker af et instagrambillede, smager retten bare fantastisk.

Biovin og bæredygtighed – uden præddiken

Den næste vin får lidt mere opmærksomhed og gør ikke noget for at skjule, at der er tale om biodynamisk vin. Pablo Claro, Vino de la Tierra de Castilla, Chardonnay, 2017. Saften er på te, citrontimian og hasselnød og efteraber vinens dufte med skræmmende præcision.

 

Alimentum serverer udelukkende økologiske, biodynamiske eller naturvine – men uden at skilte med det eller præddike om det.

 

Du kender godt de der tjenere, der sætter sig ned ved siden af dig, lægger hånden på din skulder, kommer med en mere eller mindre kæk bemærkning og sætter i gang med en længere beretning om vinens ophav, jordbundsforhold, sol og måne. Sådan en vintjener er Simon - ikke – og heldigvis for det.

Alimentum serverer udelukkende økologiske, biodynamiske eller naturvine, som den mest naturlige ting i verden – men uden at skilte med det eller præddike om det. Gastromand-point for det!

Hvad næste ret ikke har i visuel appel, har den til gengæld i duft og velsmag! Blæksprutte, der er mør, som når blæksprutte er allerbedst. Sprutten er forkælet af en let tilberedt æggeblomme, der næsten er overflødig i retten, en muslingesky, der dufter og smager så, de fugle der ikke er i Løkkegade, synger. Fremragende!

Vi bliver transporteret videre mod kødretterne, vha. to serveringer på henholdsvis kammusling, glaskål og gær; og bagt selleri, gelé på valle, basilikum og masser af trøffel.

 

 

Vinmenuen siger Alsace, men Simon improviserer og hiver en Sancerre, Renaissnance, Les Grandes Marnes. Det skal han absolut ikke høre noget for. Der er fad, uden at det bliver for meget. Pære og citrus. Af en eller anden grund får jeg minder om Bourgogne – og hvis nogen skule være i tvivl, er det altså en god ting! Vinen er det perfekte match til jordskokker, havgus fra Arla Unika og en creme på ristede solsikkekerner.

 

 

På dette tidspunkt af aftenen tænker jeg, at Restaurant Alimentum udfordrer uden at provokere – og at det er et fornuftigt træk. Men der er nok alligevel nogle gæster der vil føle sig provokerede af den næste servering, hvor en hel vagtel placeres på bordet – med hoved og krumme tær. Det er efterhånden mange år siden, at NOMA rystede den internationale foodie-flok med sin lignende andeservering.

 

 

Provokerende eller ej så smager det fantastisk og er med afstand den bedste vagtel, jeg har smagt. Den kraftige sauce smyger sig om brystet, som var det silke og abrikoscremen er det famøse prik over i’et i en servering jeg sent vil glemme.

 

 

Menuen har uden tvivl ramt sit smagsmæssige og kreative peak, som ikke bliver nemt at efterfølge. Den møre og ekstremt smagfulde Sortfodsgris af højeste Iberico Bellota Extra kvalitet, med sin juice og små smagsmæssige ramsløgsbomber har dog ikke tænkt sig at stå tilbage og sætter et effektfuldt punktum for menuens salte retter.

 

 

Jeg tror, der er Rhône i vinglasset, men det er saften på solbær og peber, der nægter at spille 2. violin, overrasker og insisterer ved at være ekstremt vinøs, nærmest mindende om en Hermitage imponerende!

Finalen

Inden vi springer til desserterne skal vi lige forbi den bedste osteservering jeg har fået i flere år med Arla Unikas Høgelundgaard i den altoverskyggende hovedrolle. Ostens sød/salte smag får selskab af d’Olivieras, Madeira, 15 anos. Jeg når lige at tænke retro inden jeg kyler det efter osten imens jeg er et stort smil!

Det er nu tredje eller fjerde gang i løbet af aftenen, at jeg tænker, at det ikke bliver bedre herfra – ikke fordi jeg ikke har tiltro til Simon og Søren, men fordi niveauet simpelthen er overraskende højt!

 

Restaurant Alimentum udfordrer uden at provokere

 

Og for tredje eller fjerde gang må jeg bøje mig i støvet, da Søren sætter aftenens 2. dessert og menuens sidste servering foran os. De der kender mig, ved, at jeg ikke er den store dessertspiser, men den perfekte is på brunet smør, nedsunket i en lun skum på hvid chokolade med lidt rosmarin i bunden fås ikke meget bedre - simpel, vellavet, velsmag.

 

 

På vej ud af døren får vi, som en fræk afsluttende detalje, en lille sort kuvert indeholdende menuen, forseglet med voks og Alimentums eget stempel – naturligvis.

Vi forlader Restaurant Alimentum mætte – meget mætte, småfulde og generelt bare glade. Glade på Søren og Simons, Aalborgs og egne vegne. Aalborg har fået sig en lille ny gourmetrestaurant med en stor fremtid! Jeg bliver måske aldrig 100% fan af restaurantens navn, men det gør heller ikke så meget, for jeg er vild med alt andet, og kvitterer med 6 Gastromand Stjerner.

 

[rating stars="6" product="Restaurant Alimentum, Aalborg"]

 

Restaurant Alimentum
Hjemmeside
Facebook
Instagram

Gastromand var inviteret af Restaurant Alimentum

Indlægget RESTAURANT ALIMENTUM: Aalborgs lille ny – med den STORE fremtid blev først udgivet på Gastromand.dk.

Opskrift: Lobsterrolls – flabet luksus-fastfood med hummer

$
0
0

lobsterrolls

På Gastromand er Lobsterroll den perfekte Super Bowl snack! - men den holder hele året rundt, så længe du kan få fat på en god hummer...

Som altid til Super Bowl er fingerfood et hit, da maden ofte indtages foran fjernsynet, så årets tema er "håndholdt" og vi anbefaler en laber laber omgang Lobsterrolls!

SE OGSÅ: De tidligere års lækre Super Bowl menuer

LÆS OGSÅ: Banana Toffee Pie

Opskriften på Lobsterrolls får du lige her, i vores kogebog finder du også en saftig og stærk Chilidog - men den må du i vores kogebog efter (hvor der i øvrigt også er glimrende opskrifter på pulled beef, som gør sig godt til Super Bowl!).

Derudover er det naturligvis vigtigt ALDRIG at gå ned på snacks på Super Bowl Sunday, så sørg nu for at have rigeligt!

 

[caption id="attachment_31673" align="aligncenter" width="727"]lobsterrolls Lobsterrolls | Foto: Columbus Leth[/caption]

 

Lobster Rolls

Eksilsønderjyden løb første gang ind i lobster rolls, da han besøgte New York for nogle år siden. Og lige siden har han været forelsket i den flabede servering. For der er da et eller andet voldsomt flabet i at tage en fantastisk og eksklusiv råvare som hummeren og så servere den som en omgang fast food, der kan spises på farten - eller foran fjerneren!

HUMMERSALAT

  • 2 hummere – 500-600 g pr. stk.
  • 3 spsk hjemmelavet mayo (se side
  • 186 i kogebogen eller søg efter den her på siden)
  • 1 stængel blegselleri
  • 2-3 cornichoner
  • 1 forårsløg
  • ¼ bundt purløg
  • ¼ bundt dild
  • Lidt citronsaft
  • Salt og friskkværnet peber
  • SERVERING
  • ¼ bundt purløg
  • ¼ bundt dild
  • 1 spsk blødt smør

HUMMERSALAT

  1. Slå dine hummere ihjel. Dette gøres bedst ved at presse en stor kokkekniv
  2. ned gennem det lille kryds ved baghovedet og herefter presse kniven
  3. gennem hovedet.
  4. Del hummeren og rengør den for tarme og indvolde. Rist haler og kløer i
  5. ovnen i ca. 15-20 minutter ved 175 grader, til de rammer en kernetemperatur
  6. på ca. 57 grader. (Bemærk, at kløer og hale ikke nødvendigvis skal have
  7. samme tilberedningstid).
  8. Lad hummeren køle ned, pil kødet ud af skallerne og del det i mundrette
  9. stykker. Husk, der er kød i alle led! Du gemmer naturligvis skallerne til en
  10. hummerfond eller lignende.
  11. Hak grøntsager og krydderurter fint og rør dem sammen med mayo og
  12. citronsaft. Smag til med citron, salt og friskkværnet peber.
  13. Vend hummerstykkerne i mayoen, og lad dem hvile på køl i en halv times
  14. tid.
Hak krydderurterne groft.
Halver brødene og smør dem med blødt smør. Rist dem med smørret
nedad på en pande over medium varme, til de er sprøde og gyldne.
Flæk brødene fra smørsiden, fyld hummersalat i og afslut med et godt drys
af krydderurter.
Server med hjemmefriterede kartoffelchips.

 

Hvilke snaskede lækkerier skal der på din Super Bowl menu på søndag?! Del dem med os på Instagram og Twitter på #meresnask 

Indlægget Opskrift: Lobsterrolls – flabet luksus-fastfood med hummer blev først udgivet på Gastromand.dk.

Pulled Pork Burger – den ultimative grillopskrift

$
0
0

Pulled Pork Burger billede

Opskriften har næsten mytisk status i grillkredse, og når man først har lavet og smagt pulled pork ved man hvorfor! Pulled pork er grillopskriften over alle grillopskrifter!

 

Prøv også: Pulled Beef

Og pulled pork er slet ikke så svært, som mange tror og kan sagtens laves i en ganske almindelig Weber-grill - eller en ovn, hvis man er indstillet på at snyde lidt ;-).

Læs også: Gastromands grillopskrifter

Men lad os understrege: Det bliver bedst i grillen, hvor dyret får en masse røg!

Prøv også: Flere suveræne burgeropskrifter

Nedenfor følger opskrift og erfaringer med den ultimative amerikanske grillklassiker. Husk også at tjekke de mere end 400 kommentarer for erfaringer og tips til pulled pork.

Prøv også: Spareribs - Pulled Porks arvtager!

Til 15 personer brugte vi 3x2kg nakkefilet (kødet svinder en del i løbet af 10-12 timer), hvilket resulterede i en ca. pris på latterligt lave 300 kr. for kød til 15 personer!

[caption id="attachment_9518" align="aligncenter" width="550"] ... og der grilles[/caption]

 

Læs også: Jagten på den ultimative Chili con Carne

 

Pulled Pork Burger med Coleslaw og Barbecue Sauce

Opskriften har næsten mytisk status i grillkredse, og når man først har lavet og smagt pulled pork ved man hvorfor! Pulled pork er grillopskriften over alle grillopskrifter!

Udstyr

  • 1 stk. kuglegrill el. lign.
  • Træ til røg
  • Grillkul - alternativt briketter

Kød

  • 3 x2 kg nakkefilet

Pulled Pork Rub

  • 2 dele (typisk spsk. salt)
  • 3 dele rørsukker
  • 3 dele paprika
  • 2 dele barbecuekrydderi el. lign.
  • 1 del cayennepeber
  • 1 del chillipulver
  • 1 del spidskommen

Dagen før - Rub 'n' wrap

  1. Dagen før “rubbes” nakkefileten med pulled pork-rubben.
  2. Herefter vikles den ind i vita-wrap og lægges på køl til dagen efter - Lav en ekstra portion rub til at drysse over kødet ved servering!

I ovnen

  1. Ca. 12 timer før forventet spisetid blev de to stege lagt i ovnen ved 110 grader (ja, jeg snød de første to-tre timer, da min krop ikke fungerer optimalt kl. 7.30 på en lørdag :-)).

På Grillen

  1. Opsætning af grill til pulled pork: Vi brugte en 57 cm Weber, som kan opsættes på en af to måder for nemmest at holde grillen omkring de 110 grader (brug et ekstra digitalt stegetermometer til at holde øje med temperaturen i grillen):
  2. KUL: Start med 3-4 stykker kul (kul, ikke briketter) og fyld 3-4 nye kul på med ca. 1 times mellemrum.
  3. BRIKETTER: Stil briketterne i to ringe rundt langs grillens kant, tænd op på et punkt og briketterne skulle gerne antænde hinanden stille og roligt i løbet af dagen

Røg

  1. Kød tager bedst imod røg, når det er råt, derfor kan du med fordel give stegen et skud røg vha. diverse flis-typer - mest almindelige er egetræ og hickory - om træet skal i vand inden er en religionssag...

Tid og sluttemperatur

  1. Efter 10-12 timers venten er sener nedbrudt, fedt smeltet væk og kun det møreste kød er tilbage!
  2. Er der stadig et par timer til du skal spise, så tag kødet ud ved 90 grader og smid et stykke stanniol omkring.
  3. Er serveringen lige op over, lader du stegen blive 93 grader, før du tager den ud og puller

Træk svinet

  1. Kødet trækkes herefter fra hinanden - se billederne
  2. Hæld lidt æblejuice og evt. lidt kold vinegar sauce over kødet
  3. Drys til sidst det trukne kød med den ekstra rub
Vi serverede Porken med hjemmelavede burgerboller, kold vinegar sauce, varm barbecue sauce, hjemmelavet Coleslaw – alle sammen opskrifter inspireret af Grillguru.dk

 

Det er nemt, men blot lidt tidskrævende. Pulled pork er og bliver GRILLOPSKRIFTÉN!

Opskrifter på tilbehør

Nyd underværket blive til...

[caption id="attachment_9517" align="aligncenter" width="550"] Der grilles...[/caption]

 

Prøv også: Bacon Explosion - ord er overflødige

 

[caption id="attachment_9519" align="aligncenter" width="550"] ... og så er vi ved at ha' en fornuftig kernetemperatur[/caption]

[caption id="attachment_9522" align="aligncenter" width="550"] Heraf navnet: Pulled pork[/caption]

[caption id="attachment_9525" align="aligncenter" width="550"] Det ene fad pulled pork... vi havde selvfølgelig mere end et[/caption]

[caption id="attachment_9523" align="aligncenter" width="550"] Hjemmelavede burgerboller a la Grillkokkerier.dk[/caption]

[caption id="attachment_9528" align="aligncenter" width="550"] Hvis man var en rigtig kød-dreng, så stoppede man her og lagde toppen på.[/caption]

[caption id="attachment_9529" align="aligncenter" width="550"] Men den fik noget lækker hjemmelavet coleslaw[/caption]

[caption id="attachment_12043" align="aligncenter" width="550"]pulled pork burger Gastromands Pulled Pork Burger[/caption]

[caption id="attachment_9530" align="aligncenter" width="550"] ...og lidt ekstra tilbehør i form af øl, fritter og Mad Dog Salad[/caption]

 

Velbekomme!

Har du spørgsmål til tilberedningen af pulled pork, så gør som mange af vores andre brugere nedenfor og SPØRG LØS!

Indlægget Pulled Pork Burger – den ultimative grillopskrift blev først udgivet på Gastromand.dk.

Stegt flæsk med persillesovs – Danmarks nationalret

$
0
0

Selv kunne vi ikke vælge, men der var der 66.000 danskere der godt kunne. Af disse stemte mere end 40% på Stegt flæsk med persillesovs og Danmark har ikke overraskende fået en nationalret baseret på svin!

Her får du vores take på retten - direkte fra vores kogebog:

Stegt flæsk - Danmarks nye nationalret

FLÆSK

  • 1 kg ribbenssteg uden ben
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk sukker

SPINAT

  • 2 skalotteløg
  • 1 sjat hvidvin
  • 500 g spinat – frisk eller frossen
  • Salt
  • Muskat
  • 2 spsk smeltet fedt fra flæsket –
  • alternativt smør

PERSILLESOVS

  • 1 portion Sauce Bernaise – men udskift estragon eller kørvel med 1 bundt bredbladet persille

FLÆSK

  1. Tag ribbensstegen ud af køleskabet, så den opnår stuetemperatur, inden
  2. du går i gang.
  3. Skær stegen i ca. 1 cm tykke skiver, giv dem lidt salt og sukker og lad dem
  4. trække i ca. 30-60 minutter.
  5. Grill flæskeskiverne i en brandvarm grill over indirekte varme i 15 minutter.
  6. Er det ikke lige grillsæson, smider du dem i ovnen på en rist over en bradepande
  7. i 15 minutter ved 225 grader varmluft.

SPINAT

  1. Hak skalotteløget fint.
  2. Varm en pande op og hæld det smeltede fedt fra flæskeskiverne på panden.
  3. Tilsæt skalotteløg og sauter løgene, til de er klare.
  4. Tilsæt hvidvin og spinat og lad spinaten falde sammen. Smag til med
  5. muskat og salt.

PERSILLESOVS

  1. Tilbered saucen. Pil persillebladene af stilkene, hak bladene og læg begge
  2. dele til side.
  3. Tilsæt persillestilkene i bearnaise-essensen. Tilsæt umiddelbart før servering
  4. de hakkede persilleblade.
Anret først spinat, derefter flæsk i passende mængde på hver tallerken.
Giv retten et gavmildt skud persillesovs ved bordet.

DRIKKE
En stor kold fadøl ville være helt på sin plads her!

[caption id="attachment_30542" align="aligncenter" width="650"]Danmarks nye nationalret - a la Gastromand Danmarks nye nationalret - a la Gastromand | Foto: Columbus Leth[/caption]

Er du enig i valget af nationalretten?

Indlægget Stegt flæsk med persillesovs – Danmarks nationalret blev først udgivet på Gastromand.dk.

Nye danske kartofler – sådan koger du de små guldklumper

$
0
0

Findes der noget mere dansk end nye danske kartofler. Hvis du har det ligesom mig, vækker de små guldklumper bunkevis af sommerminder.

Men med så mange andre råvarer, skal de nye danske kartofler skal behandles nænsomt for at få den perfekte konsistens og den maksismale smag ud af dem.

Sæsonen for de nye danske kartofler starter som regel midt i maj.

Hvordan koger jeg Nye danske kartofler?

Og nu får du lige en tommelfingerregel, som du kommer til at huske resten af dit liv:

  • Alm. kartofler: 10+10 min. kogetid
  • Nye kartofler: 8+8 min. kogetid

Nye danske kartofler

Nye danske kartofler kogt med løvstikke og vendt med smør og friske urter

  • 500 g Nye danske kartofler
  • 1 håndfuld Frisk løvstikke
  • 1 spsk. Smør
  • 1 spsk. Finthakket purløg
  • Salt
  1. Pil eller skrub kartoflerne

  2. Skyl kartoflerne og pyt dem i en gryde af passende størrelse

  3. Dæk kartoflerne med koldt vand

  4. Tilsæt løvstikke og 1/2 spsk. salt

  5. Kog op og lad kartoflerne koge i 8 minutter

  6. Tag gryden af varmen og lad kartoflerne trække i vandet i yderligere 8 minutter

  7. Hæld vandet fra kartoflerne - so to speak...

  8. Vend smør og de finthakkede purløg i kartoflerne

  9. SERVER!

Indlægget Nye danske kartofler – sådan koger du de små guldklumper blev først udgivet på Gastromand.dk.

Viewing all 226 articles
Browse latest View live